Annons

 Jollyroom intar Europa - två år till 100 miljoner Foto: Ehandel.se/Michell Grönlund

Helgläsning: Jollyroom intar Europa - två år till 100 miljoner

2018-04-21 10:00

Med en förestående total omdaning av logistiken på hemmaplan och en nylanserad Tyskland-satsning, har företaget fullt upp.

Det var ingen slump att Jollyroom fick heta just Jollyroom. De flesta andra butiker, både digitala och fysiska, hette något med baby och Jollyroom ville undvika det. Den rosa loggan var också ett medvetet val. Företaget ville stå ut i mängden, synas. Då var rosa en bra färg, som dessutom alltmer blivit en färg som vilken som helst, men mer synlig, resonerade företaget inför starten 2010.

Sedan dess har mycket hänt och bland annat har man hunnit etablera ett showroom.

- Men här ska vi bygga ut kraftfullt, berättar företagets vd Ole Sauar medan han går genom showroom-delen i en av företagets totalt fyra lagerlokaler i Göteborgsområdet. 

Jollyrooms redan stora Showroom, beläget i en av de fyra lagerbyggnaderna, ska bli större. Tanken är att butiken efter ombyggnaden ska utgöra mellan 4000 och 5000 kvadratmeter av lagrets totalt 9500 kvadrat.

När det begav sig, 1996, var han med och startade Komplett, idag ett av Norges - och Nordens - största e-handelsbolag. Målet för Jollyroom är högre ställt än så. Norden har de redan intagit och nu är det Europa som hägrar. 

Och vägen dit går förstås till stor del genom den nya storsatsningen - Jollryoom.de, företagets tyska e-handel som öppnade för bara en vecka sedan.

Vd Ole Sauar och logistikchef Cecilia Olsson genomför stora grepp med verksamheten i år.

LÄS ÄVEN: Jollyroom till Tyskland - storsatsningen live idag

Ska nå 100 miljoner i Tyskland på två år

Orsakerna till att det blev just Tyskland är flera. Det är, som Ole uttrycker det, "en enorm marknad", men mest av allt är det ett naturligt steg i utvecklingen. Jollyroom har intagit hela Norden, och vill nu gå vidare. Efter Tyskland så kommer företaget att fortsätta expansionen och nästa land väntas bli Holland eller Polen, berättar Ole Sauar.

Målet för Tysklandssatsningen är högt uppsatt, men Jollyroom är försiktiga med att sätta för höga förväntningar på sitt första år i landet.

- Vi ser det som ett läroår och vill använda det till att förstå branschen. Så under det kommande året ska vi säkerställa att vi är med i matchen och finputsa våra lösningar. Men självklart är det också väldigt viktigt för oss att komma upp i hundra miljoner snabbt när vi går in i ett nytt land. Inom två år bör det vara möjligt att få till, tycker jag.

Jollyroom har även en egen fotostudio. Det är inte alla bilder de tar själv, men en del.

Nya logistikbyggnader

Men även på hemmaplan väntar stora förändringar. Förutom utbyggnaden av det befintliga showroomet, där företaget bland annat säljer produkter vars kartonger exempelvis skadats i frakten, ska hela företagets logistik läggas om rejält.

- Expansionen framåt kräver mer plats, vi behöver 15 000 nya pall-platser under de närmaste 24 månaderna. Just nu pågår förhandlingar med flera aktörer som kan erbjuda nya och effektiva lokaler i Göteborgs hamn, med alla logistiska fördelar som det innebär. Det kommer att göra det lättare för oss att organisera verksamheten och det är en förutsättning för att vi ska kunna växa gradvis på det sätt vi vill, säger Ole Sauar. 

Jollyrooms pågående omförhandling av logistiken är i sitt slutskede och några av Jollyrooms befintliga byggnader kommer bytas ut till större och mer effektiva nybyggda lagerlokaler i Göteborgs Hamn.  

Tanken är att allt som nu ska skickas till Tyskland i alla fall inledningsvis ska hanteras via den vanliga logistiken. För att allt ska kunna löpa på så kommer lagerskiftet att ske stegvis. När allt är klart, så kommer Jollyrrom att ha över 60 000 kvadratmeter lager.

Jollyroom har delat upp lagren så att större paket skickas från ett lager medan små och medelstora paket skickas från ett annat. Här en bild från lagret mindre paket hanteras.


Jollyrrom har aktivt valt att sköta all rekrytering själva och därmed inte använda sig av några bemanningslösningar. Den metoden har inte varit något hinder för att företaget ska kunna bemanna lagren även under högsäsong. Jollyrrom har i dagsläget runt 300 medarbetare, varav 200 arbetsr heltid och resten på behovsbasis. Ole Sauar menar att rekrytering i egen regi är en viktig del i att hitta rätt personer att anställa.

"E-handeln kan ta 50 procent"

Ole Sauar tror att e-handel är en stor del av framtiden. Särskilt inom nischade produktkategorier kan uppemot 50 procent av försäljningen i framtiden sker på nätet.

Annons
Annons

- Inom nisch-branscher och inom små produktområden, så tror jag att e-handeln har möjlighet att ta en ganska stor andel, uppemot 50 procent. Sen finns det förstås större branscher, exempelvis sportutrustning i allmänhet. Där kan det nog finnas fog för duktiga butiks-kedjor med bra digitala strategier, säger han och fortsätter:

- Men om man kollar exempelvis på specialisthandlare, såsom inom fiskeutrustning, så finns det kanske underlag för att ha en specialistbutik i Stockholm och Göteborg i framtiden. Men frågan är om det finns underlag för fysiska specialistbutiker inom fiske i resten av Sverige framöver? Den volym som blir kvar för fysisk handel blir troligen för liten i många fall, säger Sauar.

En PostNord-bil på väg att fyllas. Logistikföretaget har blivit den huvudsakliga lösning som Jollyroom idag använder sig av.

En annan aspekt tror Ole är vad som ska hända med alla butikslokaler och köpcentrum som kan tömmas på kunder i takt med att e-handeln ökar. Men en eventuell lösning på det problemet tycker han sig redan se lokalt i Göteborg.

- I Göteborg har det börjat bli en del tomma butikslokaler inne i stan, vi har flera sådana ställen här. Butikerna försvinner från city - men istället har de ersatts av nagelterapeuter, massagesalonger och flera nya mat- och dryck-koncept. I en del fall har även en del kontor flyttat sin mottagning, matsal och andra funktioner till markplan, där det tidigare var butiks-lokaler. Så dessa ytor får nya och trevligare användningsområden i takt med att folk flyttar sina varuhandelsinköp till nätet.

Ole Sauar tror på e-handeln, men menar att man i framtiden kommer att behöva automatisera för att kunna effektivisera och fortsätta att vara lönsamma.

Kan få butiker i Stockholm och Oslo

Men trots hans insikter om den fysiska handelns begränsningar tror han att vissa fysiska butiker kan ligga i pipeline för Jollyroom i framtiden. Likt den butik som idag finns i en av lagerbyggnaderna, kommer det i så fall endast att handla om showroom. Och så blir det förstås i mån av tid.

- Vi har diskuterat att öppna butiker i Stockholm och Oslo, men nu har vi fullt upp med både logistikomläggningen och Tyskland, så vi får se när det hinns med.

Jollyroom har leveranserna till sina norska kunder i en särskild del av ett av lagren eftersom allt som skickas till Norge behöver korrekta tulldokument.

När det nya lagret väl är på plats har företaget även planer på att satsa mer på automatisering. Idag har man ett antal maskiner med hissfunktion men dessa kommer man sedan inte att ha kvar, enligt Ole Sauar. Istället ligger företaget nu i slutfasen av förhandlingarna till en annan automatiseringslösning.

- Jag tror att man behöver satsa på det för att kunna vara med i framtidens konkurrenssituation. Till syvende och sist så måste man gå med vinst och då består tävlingen mycket av att kunna driva sin verksamhet så kostnadseffektivt som möjligt.

Jollyroom har idag 25 hissautomater, men planerar att sälja av 15 av dessa. För det nya lagret ska de istället satsa på en betydligt större automatiseringslösning. Sauar menar dock att hissautomater har varit en väldigt bra och extremt driftssäker lösning under företagets väg mot att nå en miljard i omsättning, och tror att någon annan lycklig näthandlare nu kommer att ta över de 15 maskinerna som ska säljas.

Vill fylla tomrum med nya produkter

Samtidigt som allt annat pågår, så har Jollyroom nyligen passat på att utveckla sitt produktutbud. Från att ha haft sitt fokus på produkter för barn i åldern 0-6 år, har företaget på sistone även börjat satsa på åldersgruppen 6-12 år. Det har även inneburit att flera helt nya produktkategorier sjösatts.

- Sportprodukter har vi nyligen börjat med, berättar Ole Sauar, samtidigt som han presenterar gänget som bland annat tar fram nya skor som ska säljas i e-handeln.


Hanna Almeberg och Hanna Hallberg har varit med och tagit fram en av Jollyrooms nya produktkategorier - skor.


Några av de barnskor som Jollyroom numera säljer står uppradade på en hylla.

Han tror att Jollyroom i och med detta kan fylla ett tomrum.

- Vi såg att inom det här produktsortimentet så finns det en lucka på marknaden. Om man letar efter sportprodukter till barn idag så är utbudet ganska begränsat. 

Lättare att växa än att vända

I den tyska nätbutiken har Jollyroom valt att ha ungefär samma produktsortiment som i resten av Norden. Tanken är att man ska testa vad som fungerar och därefter justera så att sortimentet passar den nya marknaden.

- Det kanske visar sig att tyskarna är intresserade av babyprodukter, men inget annat, och då kan vi lägga in stöten där. Om de inte gillar våra sportprodukter, så är det bättre att vi helt enkelt inte fokuserar på det i steg 1. Det är hundra gånger lättare att växa snabbt med sådant som folk efterfrågar än att vända något som inte fungerar.

Om fem år är ni störst i Europa?

- Om tio år är vi i alla fall garanterat Europas största e-handel för barn och baby-produkter, fastslår Ole Sauar.

"Vi skal arbeta långsiktigt och systematisk med utmaningen och bygga sten på sten. Inom 10 år skall vi ha nått målet, att bli nr. 1 i Europa", säger Sauar.

Michell Grönlund

Reporter

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.

 michell@ehandel.se

Annons
Modemärket Svea öppnar en speciell fysisk <nobr>e-handelsbutik</nobr>

Modemärket Svea öppnar en speciell fysisk e-handelsbutik

"Ett självklart steg i Sveas digitala transformation".

Annons
Annons
PostNord tar in 3 000 extra för att hantera Black Friday

PostNord tar in 3 000 extra för att hantera Black Friday

Räknar med 900 000 paket under helgen.

Dansk omniaktör tar in italienskt modeproffs som ny VD

Dansk omniaktör tar in italienskt modeproffs som ny VD

Ska satsa på teknisk innovation.

Apotea fyller 6 år - räknar med att sälja för 30 miljoner extra

Apotea fyller 6 år - räknar med att sälja för 30 miljoner extra

Födelsedagspresenten: En miljözon i Morgongåva.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Ellos i ny storsatsning - 35 000 kvadrat heminredning

Ellos i ny storsatsning - 35 000 kvadrat heminredning

Bockasjö får ännu ett e-handelsuppdrag.

Halloween är ingen kassako även om många handlare firar

Halloween är ingen kassako även om många handlare firar

Ger inte så mycket, om man inte heter Partykungen.

<nobr>E-handelsjätten</nobr> öppnar sin första mode-popup

E-handelsjätten öppnar sin första mode-popup

Första modesatsningen i den fysiska världen.

Annons
Annons
Kunderna vill inte ha AR eller Virtual Reality

Kunderna vill inte ha AR eller Virtual Reality

De vill först och främst ha en riktigt bra e-handel.

Oväntad julsuccé - tusentals doftgranar flög av lagerhyllan

Oväntad julsuccé - tusentals doftgranar flög av lagerhyllan

"Vi var inte förberedda på efterfrågan".

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

Rofa Design AB söker:

E-Commerce Manager till Rofa Design

Mapiful AB söker:

Social Media Manager

iDeal Of Sweden AB söker:

E-commerce Coordinator

Emakina DBG söker:

Business Unit Director E-commerce


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta