1 200 ID-kapningar online på en månad: ”Svårt att göra något åt”

"Ett växande problem i Sverige".

Anmälningar om ID-kapningar kopplade till e-handelsköp, där varor beställs över nätet i någon annan persons eller företags namn, strömmar in till polisen. 

ID-kapningar inom e-handeln är ett välkänt problem, men det är inte ofta någon döms för brotten. Men det var inte länge sedan Ehandel.se rapporterade om ett fall där en man dömdes just för detta. 

Annons

LÄS ÄVEN: Man stal identiteter och köpte sexleksaker - nu döms han

Nu rapporterar Dagens Nyheter att det anmäldes totalt 1204 ID-kapningar kopplade till e-handelsköp bara under mars månad i år, enligt statistik från polisens nationella bedrägericentrum NBC. 

Men trots att så många brott anmäls och polisens medvetenhet om problemet stiger, menar NBC att det är svårt att göra något åt det. 

– Vi har en ganska oklar bild av dem. I de enskilda brotten kan man få fram vem som hämtat ut varor och så, men att se systematiken i det är ofta svårare, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NBC, till DN.

Klarna är en stor betalleverantör i Sverige och de bekräftar problemet med identitetsstölderna men vill de inte delge någon exakt siffra på hur många bädregeriköp de har upptäckt. 

– Det här är ett växande problem i Sverige de senaste åren. Man kan göra mycket för att förhindra det men vi kommer aldrig komma till noll bedrägeriförsök i samhället, säger Richard Skoog, bedrägerichef på Klarna, till DN och fortsätter: 

– Eftersom Klarna står för en stor det av marknaden så är det inte konstigt om vi dyker upp i statistiken. Men tittar man i relation till Klarnas totala transaktioner är det väldigt få, men samtidigt så ser vi i hela samhället att det här är ett växande problem. 

Annons
Annons