1 av 4 svenskar ska e-handla julklappar från utlandet

40 procent har inte bestämt sig för hur de ska göra.

Julhandeln på nätet väntas av bland andra HUI Research slå rekord, och som vi tidigare har berättat ser hela tillväxten ut att ske på nätet. Och enligt PostNord, som i år tänker ta sig an julanstormningen med bland annat hemleverans på lördagar, kommer svenskarna i år att e-handla julklappar för 6,4 miljarder.

LÄS ÄVEN: 

Annons

Julhandeln slår rekord - hela tillväxten sker på nätet

PostNords hemliga julvapen: Hemleverans på lördagar

"Konkurrensen blir tuffare"

Men de pengarna kommer inte bara att landa hos de svenska e-handelsföretagen. I Svensk Handels julrapport för 2017 går det nämligen att läsa att 1 av 4 svenskar planerar att beställa hem julklappar från utländska företag. Samtidigt svarar 40 procent att de inte har bestämt sig för ifall de ska e-handla från utlandet i jul eller inte. Endast 34 procent svarar “nej” på frågan “kommer du att köpa några julklappar från utländska hemsidor/företag”?

- I takt med att näthandeln växer ökar också handeln från utlandet. Konkurrensen blir tuffare och en allt större andel av julhandeln riskerar att hamna utanför Sveriges gränser, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Paketen från Kina ökar med 50 till 100 procent nästa år

Barnfamiljer e-handlar mest

Samtidigt konstaterar Svensk Handel att intresset för att handla julklappar på nätet ökar i alla åldersgrupper, även om 31 procent inte planerar att handla fler klappar på nätet i år än under förra året. Det kan jämföras med att 17 procent tvärtom sade sig vara inställda på att e-handla mer den här julen. Bland barnfamiljer var det betydligt vanligare att man planerade att sköta julklappsinköpen på nätet.

Svensk Handels julrapport baseras på en webbenkät där 1021 personer i åldern 18 år och uppåt deltog.

Annons
Annons