20-procentig ökning för brittisk e-handel i maj

Trots Brexit-hotet och varmt väder har britterna e-shoppat ordentligt den senaste tiden.

Det var inte bara i Sverige som e-handeln ökade starkt under maj månad, trots att vädret på många håll i landet var varmt och soligt. I Europas e-handelsmecka Storbritannien innebar månaden också fina siffror för onlineförsäljningen, rapporterar Internet Retailing.

Den brittiska branschorganisationen för e-handel, IMRG, hänvisar till siffror från ONS (Office of National Statistics) som tyder på att e-handeln i landet i maj ökade med 21,5 procent jämfört med året innan. IMRG har även tagit fram eget underlag som säger att ökningen ligger på 17 procent, vilket ska innebära att maj såg den största e-handelstillväxten sedan juni 2015. Jämfört med förra året har britternas snittordervärde ökat från 78 till 81 pund, och i vad som numera får kallas vanlig ordning är det handeln via mobilen som ökar allra mest.

Annons

Den brittiska e-handelsökningen kommer trots att vädret ska ha varit fint och oro om vad ett eventuellt utträde ur EU kan göra med landets ekonomi.

- Osäkerheten kring EU-valet verkar inte ha haft någon inverkan på Storbritanniens e-handel. De senaste resultaten visar på en stark tillväxt i onlinehandeln i maj, säger Tina Spooner, informationschef på IMRG.

Mode hellre än sprit

Mode och trädgårdsprodukter ska ha gått extra bra hem hos de brittiska onlinekunderna under maj månad. Samtidigt minskade alkoholförsäljningen med tre procent, vilket IMRG tycker går lite konstigt ihop med att vädret har varit så fint.

- Men det är förståeligt eftersom marknadsföringen inte har varit så stark som förra året. Dryckesföretagen har lagt mycket av sin marknadsföring i juni eftersom EM i fotboll äger rum då. Vi kan nog förvänta oss att den här kategorin får ordentlig fart under sommaren, säger Tina Spooner.

Ser man till Storbritanniens detaljhandel som helhet var ökningen jämfört med förra årets maj betydligt mer blygsam på 3,1 procent, så det är framför allt den digitala handeln som lockar kunder.

Annons