50 000 försvunna julbrev – PTS datorspel ska lösa problemet

Viktigt med korrekt adress.

Svenska myndigheter har i flera år kritiserats för att vara alltför långsamma när det kommer till att göra sina myndigheter mer digitala. Nu kommer dock en nysatsning från Post- och telestyrelsen (PTS), som har lanserat ett digitalt spel som ska få brev och paket att komma fram till rätt mottagare.

LÄS ÄVEN: Digitaliseringen går för sakta - ny myndighet ska hjälpa till

Annons

Julklappar kommer inte fram

Myndigheten får enligt egen utsago varje år ta hand om hundratusentals försändelser, som inte har kunnat delas ut till mottagarna. Anledningarna kan till exempel vara att avsändaren har klistrat på för få frimärken eller inte har skrivit mottagarens adress på ett korrekt sätt.

LÄS ÄVEN: PostNords krav: Samma namn på paket och legitimation  

- Bara under veckorna efter jul tar PTS emot mer än 50 000 kuverterade julkort och julklappar, i stort brev, som inte hittat fram till mottagaren, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Men i Post- och telestyrelsens nya spel får svenskarna lite välbehövlig träning i hur en adress ska se ut. Den som deltar i spelet får titta på två brev åt gången, och uppgiften är att på kort tid lyckas klicka på brevet med korrekt adress. Går det till exempel att bara skriva “Moster Anna” som mottagare, och kommer brevet fram om du utelämnar postort eller gatunummer?

"Kontrollera att personen inte har flyttat"

Post- och telestyrelsen kommer med en ledtråd i sitt pressmeddelande:

- Skriv alltid en fullständig adress till mottagaren. Adressen ska innehålla för- och efternamn, gatunamn och nummer, postnummer och ort, tipsar myndigheten, och fortsätter:

- Tänk också på att kontrollera att personen du ska skicka till inte har flyttat eller bytt namn.

Går att spela flera gånger

Den som ändå är osäker på ovanstående kan svara på spelets tio frågor mer än en gång, och det går även att utmana sina vänner och dela med sig av sitt resultat på Facebook.

Annons

Klicka här för att komma till Post- och telestyrelsens adresspel

Vad gör då PTS med alla brev och paket som myndigheten får in? Enligt pressmeddelandet görs det inga försök att hitta rätt adress till mottagaren, men däremot öppnar PTS breven för att försöka lista ut vem avsändaren är. Om det lyckas skickas brevet tillbaka till avsändaren. 

Annons