Akademibokhandeln avslöjar: Webben som en medelstor butik

Branschexpert uppskattar omsättningen till minst 15 miljoner.

Bokjättens resa mot e-handel har varit lite krokig men sedan november förra året bedriver Akademibokhandeln en nätbutik i egen regi. De äger även e-handeln Bokus, som de driver parallellt, men deras stora omnikanalssatsning ska vara Akademibokhandeln.se.

"Säljer idag som en medelstor butik"

Nu avslöjar försäljningschefen Maria Edsman hur det går för nätbutiken. I en intervju med den svenska sajten Boktugg säger hon följande:

Annons
Annons

- Vår nätbokhandel säljer idag som en medelstor butik. Sen har vi inte marknadsfört den så aktivt eftersom vi inte ser något självändamål i att få fler att handla på nätet. Vi vill knyta ihop Akademibokhandeln.se med de fysiska butikerna och kunna erbjuda våra kunder samma koncept oavsett kanal samt möjligheten att handla var och när de vill, säger Maria Edsman till Boktugg.

Hur mycket är då en medelstor butik frågar du dig kanske? Ehandel.se tog kontakt med Sölve Dahlgren som är VD på Boktugg och har flera års erfarenhet av bokbranschen, fysisk som digital.

Butiken på Väla runt 25 miljoner

Branschexperten Sölve Dahlgren uppskattar att en “medelstor butik” har minst 15 miljoner kronor i omsättning.

- En medelstor butik betyder sannolikt någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor. Jag tror exempelvis att Akademibokhandeln på Väla köpcentrum omsätter runt 25 miljoner kronor, säger Sölve Dahlgren till Ehandel.se.

"Förbereder sina köp hemma"

Oavsett exakt summa talar vi alltså om tiotals miljoner. En ganska snabb tillväxt sedan lanseringen i november, speciellt med tanke på att Akademibokhandeln inte marknadsfört den aktivt. En utveckling som tyder på suget efter en e-handel och företaget är förstås medvetna om detta.

- Flera undersökningar har visat att kunder förbereder sina köp hemma genom att läsa på nätet. Vi märker att många går in och kollar om en viss bok finns hemma i en viss butik och även använder funktionen för att reservera ett exemplar. Och sen finns det en del som handlar och väljer att få böckerna hemskickade, säger Maria Edsman i intervjun.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!