Akademibokhandeln köper nätbokhandeln Bokus

Kooperativa Förbundet (KF) säljer nätbokhandeln Bokus till Akademibokhandeln, som även de ingår i KF-sfären. Tack vare sammangåendet hoppas man skapa ett bättre kunderbjudande och en attraktivare Akademibokhandel.

KF har tidigare meddelat att man ska fokusera på sin kärnverksamhet Coop, och därför planerar att avyttra ett antal av sina övriga verksamheter. Som ett led i den strategin säljer man nu Bokus till Akademibokhandeln, i vilken KF är delägare.

Genom att inte sälja Bokus till tredje part hoppas man göra Akademibokhandeln attraktivare och skapa förutsättningar för att utveckla sitt kunderbjudande ytterligare. Det i sin tur ska skapa ännu bättre förutsättningar för KF att på sikt avyttra Akademibokhandeln.

Annons

– Vi har kommit fram till att det ur ett helhetsperspektiv är bättre att sälja Bokus till Akademibokhandeln än att sälja till en extern part. Vi kan se ett antal synergieffekter, inklusive kostnadsbesparingar, som kommer driva värde i företaget och därmed skapa ännu bättre förutsättningar att avyttra Akademibokhandeln på sikt, säger Johnny Capor, tf vd och koncernchef för KF, samt styrelseordförande i Akademibokhandeln AB.

Affären ska prövas

I och med samgåendet mellan Akademibokhandeln och Bokia, som skedde för ett år sedan, är bokhandelskedjan på god väg mot det lönsamhetsmål som var en avgörande anledning till samgåendet.

– När vi nu ser att Akademibokhandeln är på rätt väg kan bolaget ta nästa steg och utveckla sitt kunderbjudande ytterligare, i vilket kombinationen av butiker och nätbokhandeln får en viktig betydelse, fortsätter Johnny Capor.

Ett bindande avtal har skrivits mellan parterna men affären ska prövas av konkurrensmyndigheter innan den slutförs.

Källa: Press

Annons