Akademibokhandeln tappade 5,6 miljoner kronor

Förskjutning från butikshandel till nätbokhandel.

I april förra året fick Akademibokhandeln Holding, där även Bokus ingår, en ny vd - Maria Edsman. Hon tog över som vd efter att ha varit försäljningschef för Akademibokhandeln sedan 2014. Maria arbetade då med ansvar för både försäljning i butik samt för omnikanalarbetet. Som vd skulle hon nu fokusera på det ännu mer och styra upp e-handelsverksamheten hos både Akademibokhandeln och Bokus.

– Vi har redan en stark position både i butik och e-handel och jag ser fram emot att i rollen som vd fortsätta utveckla vår position i både den fysiska och digitala världen, sa Maria Edsman. 

Annons

LÄS ÄVEN: Hon blir ny vd för Bokus och Akademibokhandeln

Nu redovisar koncernen sitt bokslut för helåret 2018, som presenterar en lägre försäljning. Omsättningen landade på 1 784,1 miljoner kronor jämfört med 1 789,7 miljoner 2017. Rörelseresultatet efter avskrivningar uppgick till 45,5 miljoner kronor, jämfört med 77,3 miljoner året innan.

– Resultatminskningen mot föregående år förklaras framförallt av förskjutning mot e-handel med lägre marginaler, högre avskrivningar och kostnader för den ökade satsningen på affärsutveckling, säger Maria Edsman.

Förskjutning mot nätbokhandel

I rapporten framgår det att styckeförsäljningen av böcker har varit stabil under året men med en förskjutning från fysisk bokhandel till nätbokhandel. 

– Nedgången i bokförsäljning i butiksnätet, har till stor del kompenserats av en god tillväxt i det övriga sortimentet, säger Maria Edsman och tillägger:

– De minskande marginaler som varit resultatet av förskjutningen mot nätbokhandel och digitala abonnemang, har till viss del kompenserats med kostnadseffektiviseringsinitiativ som fortsätter under 2019.

Stark tillväxt för Bokus Play

Företaget satsade i mars på en egen tjänst för streamade böcker, Bokus Play, vilket har visat sig ha blivit en succé och "ökat drivet av en stark tillväxt för abonnemangstjänster". 

LÄS ÄVEN: Backade 19 miljoner efter storsatsning på streaming

Annons

– Resultatet minskade till följd av ökade satsningar på utveckling, däribland den nya streamingtjänsten Bokus Play, skrev företaget i sin årsrapport.

Annons