Alibaba Group plockar sin nya VD från egna leden

Jack Ma, VD för den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group de senaste 14 åren kommer att avgå i vår. Hans efterträdare kommer från de egna leden och har funnits i företaget nästa lika länge som grundaren själv. Den 10 maj tar Jonathan Lu Xaoxi över chefsrollen på ett av världen största e-handelsföretag.

Alibabas grundare och vd Jack Ma meddelade tidigare i år att han skulle avgå efter 14 år på posten. Nu är hans efterträdare utsedd, mannen som ska fylla tomrummet blir Jonathan Lu Xaoxi som jobbat inom företaget i 13 år.

– Att jobba som koncernchef för Alibaba är ett extremt utmanande och tufft arbete. Särskilt om man ska efterträda en grundare och vd som mig, skriver Ma i ett internt mail när det hela tillkännagavs.

Annons
Annons

Jonathan Lu har under sin tid på Alibaba ansvarat som vd för tre olika avdelningar inom Alibaba Group. Han har styrt över Alibabas och Taobaos e-handelsplattformar, och just nu styr han över Alibabas mobila betalningsplattform, Aliyun.

– Lu är en insider. Han har varit på företaget i 13 år och är en man redo för stora uppgifter. Att sätta honom på toppen av pyramiden är en signal, säger Jack Ma.

Omstrukturering på gång

När Jack Ma tillkännagav att han skulle avgå som vd angav han sin ålder som en av anledningarna. Att han vid 48 års ålder inte längre är ung nog att driva ett så snabbt växande företag, och att det nu var tid för yngre människor med energi och nytänk.

Men det var nog mest menat som ett skämt och för att slänga ut lite dimridåer. Jonathan Lu är med sina 43 år inte så värst mycket yngre. Man säger dock fortfarande att Alibaba står inför en föryngringsprocess där man vill släppa fram yngre anställda att ta plats i bolagets ledningsgrupp.

Jack Ma kommer även fortsättningsvis att delta i strategiska beslut som styrelseordförande och flytten är ett led i bolagets bredare omstrukturering där 25 separata affärsenheter kommer att se över företagets olika intressen.

Källa: TechCrunch

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!