Alibaba bekräftar uppgifter om börsnotering i USA

Alibaba Group bekräftar nu ryktena om en eventuell börsnotering i USA. Den kinesiska e-handelskoncernen uppger i ett uttalande att man kommer att inleda en noteringsprocess i New York. Något som skulle bli den största introduktionen av ett kinesiskt företag i USA någonsin.

Det har länge ryktats om att den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group har långt gångna planer på en börsnotering i USA. Uppgifter som nu bekräftas av Alibaba själva, och även om man ännu inte spikat något datum för noteringen, så väntas den bli den största i USA sedan noteringen av Facebook 2012.

Börsnoteringen kommer också att bli den största introduktionen någonsin av ett kinesiskt företag i USA. Tidigare har analytiker värderat en eventuell notering av Alibaba till 70 miljarder dollar, eller mer. Och det ser ut som att det blir det senare alternativet.

Annons

Olika investmentbanker värderar nämligen Alibaba så högt som 200 miljarder dollar. Något som skulle göra e-handelskoncernen till världens näst största Internetföretag efter Google baserat på börsvärde. Det finns dock de som är lite mer återhållsamma och gissar på en siffra runt 140 miljarder dollar.

Öppnar för Kina igen

Alibaba har dock inte bestämt någon tidpunkt för noteringen, vilken av börserna i USA det blir, hur stor andel av aktierna som ska listas och till vilket pris. Källor med insyn i ärendet tror dock att Alibaba skulle få in runt 15 miljarder dollar vid börsnoteringen.

I ett uttalande säger Alibaba att noteringen kommer att göra företaget till en ännu större global spelare , det kommer även att öka insynen i företaget. Samtidigt öppnar man återigen dörren för en notering i Kina.

Förhandlingar om en notering på Hong Kong Stock Exchange har tidigare gått i stöpet efter att den kinesiska börsen inte godkände bolagets ledningsstruktur.



Källor: WSJ, Bloomberg, Reuters

Annons