Alibaba förbjuder den digitala valutan Bitcoin

Den kinesiska nätjätten Alibaba meddelade igår att de kommer förbjuda betalningar med den digitala valutan Bitcoin på sin marknadsplats Taobao.

Kina gjorde det nyligen klart och tydligt att de inte kommer tillåta banker och finansiella institutioner att arbeta med den digitala valutan Bitcoin. Valutan sades inte erkännas som en valuta utan som en virtuell handelsvara. Och även om privatpersoner är fria att handla med Bitcoins så kommer Kinas statliga institutioner inte att erkänna valutan. Kommersiella tjänster som valutaväxlare och liknande förbjöds även de att arbeta med Bitcoin.

Detta förbud fick Bitcoin att rasa i värde, även om den nu har återhämtat sig en del.

Annons

Nu följer dock e-handelsjätten Alibaba i moderlandets spår och förbjuder transaktioner med Bitcoin, och försäljning av dem, på sin marknadsplats Taobao. Förbudet kommer att införas den 14 januari.

Populär valuta i Kina

Bitcoin sägs vara mycket populär i Kina och även om det inte var en officiell betalmetod på marknadsplatsen så skall den accepterats av flera handlare på Taobao. Den vanligaste betalmetoden på Taobao är Alibabas egen betaltjänst Alipay.

Varför Bitcoin nu förbjuds sägs vara för konsumenternas säkerhet enligt Florence Shih, Alibabas taleskvinna.

Förbudet hos Taobao gällande Bitcoin skall inte bara gälla handel med eller av valutan utan även försäljning av hårdvara och mjukvara som har med framställningen av Bitcoins att göra. Förbudet täcker även andra virtuella valutor.

 

Källa: Reuters, NYT

Annons
Annons