Alibaba går om Ebay och Amazon i rekordnotering

Alibabas börsnotering som ägde rum i fredags var onekligen en av de mest uppmärksammade händelserna förra veckan. Noteringen blev också den största någonsin efter att e-handelsjätten och några av dess aktieägare sålt ytterligare aktier.

Inför börsnoteringen i fredags stod det klart att priset i den kinesiska e-handelsjättens notering på New York Stock Exchange blev 68 dollar per aktie. Intresset för aktien var dock betydligt större än så och stängde drygt 38 procent över noteringskursen på 93,49 dollar.

Det innebar att Alibaba fick in de 21,8 miljarder dollar som det tidigare spekulerats kring. Den stora efterfrågan gjorde också att e-handelsjätten och några av dess aktieägare utnyttjade den övertilldelningsoptionen som var möjlig, något som gjorde att den slutgiltiga summan landade kring 25 miljarder dollar.

Annons

Största någonsin

Det betyder att Alibabas börsnotering blev den största någonsin. Det tidigare rekordet var sedan 2010 då Agricultural Bank of China, börsnoterades och tog in 22,1 miljarder dollar.

Alibaba, som grundades 1999 av den tidigare engelskaläraren Jack Ma, gick med stängningskursens värdering om både Amazon och Ebay, tillsammans. Dessutom slog sig bolaget in som ett av de tio högst värderade bolagen inom S&P 500-indexet.

Källor: Reuters, Veckans Affärer

Annons