Alibaba ger avlägsna bybor chansen att bli E-handlare

I den isolerade byn Donggaozhuang i Kina pryds inte längre husfasaderna av traditionella budskap med kommunistiska ideal, social harmoni eller partilojalitet. Istället är det affischer som uppmanar byborna till att bli e-handlare. Många har nappat och vissa har lyckats förändra sitt liv radikalt.

Donggaozhuang är bara en av ett dussintals så kallade Taobaobyar i Kina. Lantliga byar som på senare tid förändrats tack vare e-handeln, och möjligheten att nå miljontals kunder med hjälp av några musklick.

– Du behöver inte ta dig någonstans. Allt du behöver är en dator och en Internetuppkoppling så kan du nå alla kunder i hela landet, säger Liu Yuguo, bosatt i byn och ägaren till en växande nätbutik som säljer kashmir.

Annons
Annons

Istället för att välja ett liv som bonde med en mager inkomst eller flytta därifrån, väljer allt fler möjligheten att starta e-handelsföretag. Ofta säljer de tack vare sitt läge i landet kaschmir från inre Mongoliet till modemedvetna kunder.

En stor del i den här förvandlingen har Alibaba som kontrollerar nästan 80 procent av Kinas e-handel. Enbart på Alibabas e-handelssajter har antalet nätbutiker ökat med nästan 50 procent sedan 2012, till mer än 1 miljon.

Flera misslyckanden bakom sig

För Liu Yuguo, som hade ett antal misslyckade försök med mer traditionella verksamheter, var det ett enkelt beslut att att starta en e-handel 2007. Idag har han ett 30-tal anställda som packar och sköter kundservice. Och den 35-årige före detta bonden som idag kör BMW, ser många fördelar med e-handeln.

– Det är i stort sett inga kostnader. Ingen kostnad för reklam, inga personalkostnader. Ägaren kan göra allt själv, tillsammans med sin hustru om det behövs, säger han.

Butiken på Taobao heter, Ku mei jiao, och sålde slut på sitt lager bara några dagar efter lanseringen och har nu haft mer än 470 000 kunder. Och Liu Yuguo har nu planer på att expandera sin verksamhet med att ta fram sin egen kollektion av tröjor.

– Jag skulle aldrig kunnat ha den här typen av verksamhet offline om jag så arbetat hela mitt liv, säger, Liu Yuguo.


Annons
Annons

Källa: Financial Times

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!