Alibaba inför ny regel för att få bort piratkopiorna

I takt med att Alibabas börsnotering närmar sig, har företaget ökat sina ansträngningar för att få ner antalet förfalskade produkter på sina sajter. Från och med nästa månad kommer man att införa ett nytt system som stänger av säljare efter att de upprepade gånger listat piratkopior.

Alibabas börsnotering i USA rycker allt närmare, och som vi rapporterat tidigare har man tydliga problem med piratkopior på flera av sina sajter. Taobao är en av dessa men även Alibaba.com (B2B) och AliExpress (B2C) svämmar över av förfalskade produkter.

Nu gör man ytterligare ett försök för att komma tillrätta med problemen på de två sistnämnda sajterna med en ”three strikes”-regel.

Annons

Säljare som listar och säljer förfalskade produkter får först en varning. Skulle de göra det ännu en gång tas deras produkter och butik bort från sajten under sju dagar. Skulle det ske en tredje gång stängs butiken helt och säljaren förbjuds från att sälja på sajterna.

– Systemet är utformat för att vi snabbare ska kunna komma tillrätta med upprepade överträdelser på Alibaba.com och AliExpress. Policyn riktar sig mot de som säljer kopior och listar modifierade varumärken som starkt påminner om redan existerande, skriver Alibaba i ett uttalande.

Vill inte straffa slarviga säljare

Det nya systemet kommer att ersätta det befintliga ”AliProtect fraud initiative”. som Alibaba säger har tagits emot väl, men som inte fungerat så bra som man hoppats när det gäller återfallsförbrytare.

E-handelsjätten säger också att vissa säljare hoppats på en ”one strike”-regel. Något man inte haft några planer på att införa.

– En sådan regel kan urskillningslöst slå ut säljare som varit slarviga eller är okunniga när det gäller vissa produkter. Ett system med tre varningar gör det däremot möjligt att stänga av de som upprepade gånger bryter mot reglerna, samtidigt som det ger legitima men okunniga företagare en möjlighet att lära sig att följa dem, säger Alibabas jurist, David Ho.

 

Källa: TNW

Annons

Annons