Alibaba lanserar aktieindex baserat på E-handelsdata

Alibaba har lanserat ett aktieindex i Kina som ska baseras på företags prestation på nätet. E-handelsjätten har, via sitt finansbolag Ant, indexerat 100 företag i Kina som man nu följer. Detta sägs vara första steget mot en större satsning på finansiella tjänster i landet.

Alibabas nya aktieindex, vid namn CSI Taojin Big Data 100 Index, ska vara det första i landet som baseras på verklig transaktionsdata. I stället för att förlita sig på kvartalsrapporter ska investerare kunna få en snabbare inblick i företagens aktuella prestation.

E-handelsindexet, inte att förväxlas med vårt Ehandelsindex, ska väga in transaktioner, prisnivåer och situationen för tillgång och efterfrågan i Kina. Aktiebolag som ingår i indexet ska vara allt ifrån de som säljer mat till mode.

Annons
Annons

Stora planer för den finansiella sektorn

Alibaba och Ant sägs ha stora planer för den finansiella sektorn i landet. De ska främst satsa på privatpersoner och mindre företag, grupper som tidigare varit eftersatta när det kommer till finansiella tjänster.

Lanseringen av indexet ska vara ett första steg mot en större Internetplattform för finansiering med lån, försäkringar och betallösningar för mindre aktörer. I juni planerar även Ant att lansera en nätbaserad bank.

Nästa steg är att koppla fonder till e-handelsindexet som då kan följa utvecklingen. Sedan pilotlanseringen av indexet, den 18 januari, ska det ha växt med 65 procent och Alibaba hoppas att det ska bli starkare än marknaden för "A-shares" i landet.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!