Alibaba levererar inte och Amazon återigen störst

Kinas e-handelsjätte Alibaba levererar inte den tillväxt som marknaden vill ha och Amazon tar nu ledningen på börsen.

Alibabas aktie föll 5 procent efter en ljummen kvartalsrapport. Företagets försäljning växte med 28 procent till 3,3 miljarder dollar, vilket kan låta bra men är en mycket dålig tillväxt historiskt. Alibaba brukar växa med mer än 50 procent.

Aktien står nu runt 73 dollar vilket är den lägsta nivån sedan introduktionspriset på 68 dollar. En effekt av detta, och den senaste tidens börsfall för Alibaba, är att Amazon återigen är världens största e-handlare om man mäter i börsvärde.

Annons
Annons

Amazon levererade nyligen en positiv rapport och aktien ligger nu på nära 526 dollar med ett marknadsvärde på bolaget runt 247 miljarder dollar. Alibaba i sin tur är nu bara värt 194 miljarder på börsen.

Hela Kina går dåligt

Det som händer är att Alibaba inte växer lika starkt på hemmamarknaden Kina, där hela ekonomin sägs stå inför en trögare tillväxt. Den skakiga ekonomin har även följts upp av en devalvering av landets valuta.

E-handelsjätten har nyligen meddelat att man ska satsa mer globalt för att kunna behålla tidigare starka tillväxtssiffror. Företaget har även gjort stora investeringar i traditionell detaljhandel där man förmodligen även kan hitta nya kunder.

Det som står klart är att Alibaba inte längre är lika heta på börsen som vid introduktionen då alla ville ha en del av den enorma tillväxt som sades finnas i Kinas ekonomi och e-handel. Aktien har sjunkit med 30 procent sedan början av året och är nu långt ifrån sin toppnotering på 120 dollar i november förra året.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!