Alibaba nära att trippla resultatet inför notering

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba har kompletterat sin ansökan om börsnotering i USA med ytterligare information. Bland annat deras finansiella siffror för årets första kvartal. Och även om tillväxten skall ha saktats in så snackar vi ändå ordentlig tillväxt.

Alibaba har delgett sina senaste finansiella siffror och det ser minst sagt bra ut. Deras intäkter har ökat med 52 procent jämfört med tidigare år och företaget omsätter nu runt 8,4 miljarder dollar. Nettoresultatet har ökat med över 170 procent och hamnade på 3,7 miljarder dollar. Detta för räkenskapsåret som avslutades den 31 mars.

Även om 52 procents tillväxt låter bra så är det en minskning ifrån tidigare år. Tillväxten under det senaste kvartalet var "bara" 39 procent vilket är en signifikant minskning jämfört med förra årets 71 procent.

Annons

Denna inbromsning i tillväxten är tydligen något som oroar aktieägare i Yahoo, som äger ungefär 24 procent av Alibaba. Yahoos aktie föll nästan 6 procent efter Alibabas tillkännagivande, enligt Bloomberg. Enligt vissa värderingar är dock Yahoos andel i Alibaba värd mer än hela Yahoo (deras market cap).

Avslöjade företagsstrukturen

Alibaba berättade inte bara hur det gått ekonomiskt, de avslöjade även en del andra saker som potentiella investerare väntat på. De meddelade bland annat vilka 27 personer eller partners som skall vara del av Alibabas unika företagsstruktur. Detta gäng är tydligen de som kommer styra bolaget efter en notering.

Företaget avslöjade även att deras förmåga att rida på den mobila vågen är nyckeln till fortsatt tillväxt. Årets tre första månader skall den mobila handeln stått för 12 procent av Alibabas intäkter. Detta jämfört med 2 procent under samma period förra året.

Alibabas e-handelssidor Taobao, Tmall och Juhuasuan skall ha stått bakom 82 procent av intäkterna det senaste året.

Hela Alibaba värderas till runt 170 miljarder dollar (eller mer) enligt de senaste analyserna. Och som vi tidigare meddelat förväntas börsnoteringen av bolaget bli en av de absolut största i USA. Facebooks introduktion kring 16 miljarder kan bli ett minne blott.

Annons