Alibaba tillbaka på svarta listan – skyller på Trump

Vems fel är det egentligen att priatkopior säljs på den kinesiska marknaden?

Efter en fyraårig paus är nu den asiatiska e-handelsjätten tillbaka på varningslistan över företag som säljer förfalskade produkter.

När den amerikanska handelsmyndigheten USTR år 2012 plockade bort Alibaba från sin ökända svarta lista över företag som säljer förfalskade produkter, var det ett resultat av ett målmedvetet arbete från Alibabas sida.

Annons

"Fortsätter med oförminskad styrka"

Men trots att Alibaba fortsätter att hävda att de gör stora ansträngningar för att hindra försäljningen av förfalskade varor, är dessa insatser inte längre nog för den Amerikanska regeringen, rapporterar Recode

I en rapport som USTR nyligen publicerade konstaterar de bland annat att de rättmätiga innehavarna av olika varumärken fortsätter att rapportera att piratkopior säljs på Alibabas stora kinesiska marknadsplats Taobao. Tvärt emot vad Alibaba hävdar ska problemen ha fortsatt “med oförminskad styrka”, enligt rapporten.

Skyller på Trumps Kina-diss

Men enligt Alibaba kan återintåget på listan ha helt andra orsaker än förekomsten av piratkopior. Företagets VD Mike Evans säger sig vara “mycket besviken” - och påstår att det hela istället kan vara ett resultat av att Donald Trump valts till president i USA. Kanske är det så att "de politiska strömningarna" fått den amerikanska myndigheten att inta en mer negativ inställning mot kinesiska företag, antyder Evans och syftar på Donald Trumps redan frostiga relationer med den kinesiska regeringen.

Annons