Alibaba visar upp vinst men tillväxten stannade av

Kinesiska Alibaba, som delvis ägs av Yahoo, kan stoltsera med en vinst på 792 miljoner dollar under tredje kvartalet 2013. Jämfört med ett år tidigare ökade omsättningen med 51 procent, men det var inte bra nog. Något som oroar vissa analytiker och fick Yahoos aktie att falla på börsen.

Alibaba, Kinas största e-handelsföretag, som bland annat äger e-handelssajterna Tmall och Taobao, släppte nyligen siffrorna för tredje kvartalet. Under perioden redovisar man intäkter på 1,78 miljarder dollar, en ökning med 51 procent jämfört med ett år tidigare.

Under tredje kvartalet kan man också visa upp en vinst på 792 miljoner dollar, att jämföra med en förlust på 246 miljoner dollar under samma period föregående år. Då spenderade man dock 550 miljoner dollar på att köpa tillbaka en del av sina aktier från Yahoo, som för närvarande äger 24 procent av den kinesiska e-handelsjätten.

Annons

Siktar på börsintroduktion

Men trots nästan 800 miljoner dollar i vinst, och en tillväxt på över 50 procent, finns det smolk i glädjebägaren. Det betyder nämligen att Alibabas tillväxt stannat av något. Under andra kvartalet ökade företagets omsättning med hela 61 procent.

Det fick konsekvenser för Yahoo-aktien som genast tappade 8,7 procent på börsen efter att ett antal analytiker uttalat sin oro över Alibabas avtagande försäljningstillväxt. Marknadens reaktion visar hur höga förväntningarna är för Alibabas kommande börsintroduktion, och analytiker säger att det skulle värdera bolaget till mer än 100 miljarder dollar.

Investerare i Yahoo, som kämpar för att får ordning på sin verksamhet, räknar med en skänk från ovan i och med Alibaba stundande intåg på börsen. Yahoos andel i Alibaba är också enligt många deras mest värdefulla tillgång.

 

Källa: WSJ

Annons