Alla vill ha en del av Jack Ma:s E-handelsimperium

Att e-handeln är het det visste vi men ett konkret bevis på detta är Alibabas börsnotering i fredags som enligt Reuters nu rankas som världens största. Kinesiska nätbutiker är tydligen hetare än kinesiska banker. I och med noteringen har Kina även fått en ny etta på listan över landets rikaste.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba har nu noterats på New York Stock Exchange och trycket på aktien var mycket högt under första handelsdagen i fredags. Introduktionspriset låg på 68 dollar per aktie, ett pris som höjts på resan mot börsen. Det stannade dock inte där utan priset steg snabbt och slutade 38 procent över introduktionen och nära 94 dollar per aktie.

Under måndagens handel sjönk aktien till strax under 90 dollar. Bolaget värderas dock till över 230 miljarder dollar eller över 1,5 biljoner svenska kronor.

Annons

Dagens industri rapporterar att runt 5000 svenska köporder låg på Alibaba-aktier hos Nordnet och Avanza i fredags. Det var dock långt ifrån alla som fick en del av Alibaba och många hade tydligen lagt sig för lågt i pris. Svenska sparare skall nu äga Alibaba-aktier för över 100 miljoner kronor efter första handelsdagens slut, via Avanza och Nordnet.

En mycket rik engelsklärare

Samtidigt rapporterar Dagens industri att detta kanske bara är början. Analysfirman MKM Partners skall ha inlett sin bevakning av Alibaba med en köprekommendation runt 125 dollar. De säger att Alibaba bör vara ett kärninnehav hos förvaltare av tillväxtaktier.

Var denna börsresa stabiliserar sig återstår att se och om Alibaba kan hålla liv i intresset för aktien, samt visa resultat och tillväxt som motiverar den enorma värderingen av bolaget. Just nu kan dock engelskläraren och grundaren av Alibaba, Jack Ma, gotta sig i en mycket framgångsrik börsnotering och ett substantiellt tillskott i den egna plånboken.


Fotografering vid lanseringen av Alibaba 1999

Jack Ma startade, som många e-handlare, Alibaba i sin lägenhet och den officiella lanseringen skedde 1999. Namnet valde han efter att ha pratat med folk ifrån olika länder och den globala ambitionen lyste igenom redan då.

– En dag var jag i San Francisco på ett kafé och funderade över om Alibaba var ett bra namn. En servitris kom fram och jag frågade: "Känner du till Alibaba?" Och hon sa ja. Jag svarade, "Vad vet du om Alibaba?", Och hon sa: "Sesam, öppna dig!". Då förstod jag att det var rätt namn, berättar Jack Ma i en intervju.

– Sedan gick jag ut på gatan och hittade 30 personer och frågade dem, "Känner du till Alibaba?" Människor från Indien, från Tyskland, människor från Tokyo och Kina. Alla visste om Alibaba. Alibaba - Sesam, öppna dig!. Ali Baba och de 40 rövarna. Alibaba är ingen tjuv. Alibaba är en snäll, smart entreprenör som hjälpte byn. Enkelt att stava och globalt känt. Alibaba öppnar porten, likt Sesam, öppna dig!, för små till medelstora företag, berättar Jack Ma.

Annons


Jack Ma, styrelseordförande för Alibaba Group
och idag Kinas rikaste man.

Annons