Allt fler ”säkra e-handelszoner” men svensk polis avvaktar

"Finns med stor sannolikhet inte i Sverige".

Efter ett antal stölder, slagsmål och till och med mord, har de så kallade säkra e-handelszonerna spritt sig som en löpeld över USA. Zonerna utgörs ofta av ett område i anslutning till en polisstation, där belysning och övervakningskameror ska göra det tryggare att mötas för att genomföra transaktioner.

Säkrare än att ses hemma

Polisen i flera amerikanska delstater rekommenderar att man använder e-handelszonerna om man till exempel ska köpa eller sälja mobiltelefoner, eftersom risken att drabbas av brott antas öka om man träffas till exempel hemma hos köparen eller säljaren.

Annons

LÄS ÄVEN: Fler säkra zoner efter mord i samband med e-handel

Vi kunde rapportera om säkra e-handelszoner redan 2015, och så sent som i förra veckan stod det klart att USA hade fått ytterligare en ny zon, denna gång i delstaten Michigan.

"En så pass speciell fråga"

Men i Sverige, där det finns en lång tradition av att handla genom sajter som exempelvis Blocket, har polisen inte tagit några liknande initiativ.

LÄS ÄVEN: Blocket fyller 20 år

- Jag har kollat runt och ingen på nationell nivå inom polisen har hört talats om att det skulle finnas sådana zoner i Sverige, skriver Katarina Friskman, pressekreterare hos Polisen, i ett mejl till Ehandel.se.

- Det finns ju en viss sannolikhet att någon av polisregionerna själva skulle ha infört sådana zoner, men det är en så pass speciell fråga att vår rättsavdelning borde känna till det i så fall. Så med stor sannolikhet finns det inte sådana zoner i Sverige, fortsätter hon.

Och den som vill syssla med C2C-handel via nätet lär få fortsätta att klara sig utan särskilda e-handelszoner. Katarina Friskman har nämligen inte heller fått några indikationer på att några zoner är på gång att införas i Sverige.

LÄS ÄVEN: Rädsla för stämning efter fler säkra e-handelszoner

Annons

Annons