Amazon dubblar minimilönen: ”Vi lyssnade på våra kritiker”

Nu vill e-handelsjätten få hela USA att följa efter.

Efter åratal av facklig kritik och strejker i flera länder har Amazon nu bestämt sig för att delvis gå kritikerna till mötes. Minimilönen för samtliga av företagets amerikanska medarbetare höjs nämligen till 15 dollar i timmen.

LÄS ÄVEN: Facket kallar till strejk mitt i Amazons egen shoppingfest

Annons

250 000 berörs

Det motsvarar en drygt fördubbling av minimilönen, som i skrivande stund uppgår till 7,25 amerikanska dollar. Den nivån ska enligt Amazon ha satts för drygt tio år sedan.

Höjningen gäller från och med den 1 november och gäller alltså även för dem som arbetar deltid och för dem som har olika former av tillfälliga anställningar. 250 000 Amazonanställda berörs och fler än 100 000 av dessa ska vara tillfälligt anställda. 

- Vi lyssnade på våra kritiker, tänkte intensivt på vad vi ville göra och bestämde oss för att vi ville leda utvecklingen. Vi är glada över denna förändring och uppmuntra våra konkurrenter och andra stora arbetsgivare att göra samma sak, säger Jeff Bezos, vd och grundare för Amazon, i ett pressmeddelande.

Ska försöka att påverka kongressen

Att “leda utvecklingen” innebär för Amazon inte bara att de höjer sina egna minimilöner. Nu går de även ut offentligt med att detta kommer vara något som de kommer att förespråka vad gäller den federala minimilönen också. Om förslaget skulle gå igenom skulle det alltså innebära att minimilönerna i hela USA skulle kunna komma att höjas, något som Amazon nu kommer att verka för på högsta nivå. 

- Vi kommer att arbeta för att få kongressens stöd för en ökning av den federala minimilönen. Den nuvarande kursen på 7,25 dollar sattes för nästan ett decennium sedan. Vi har för avsikt att förespråka en minimilönehöjning som kommer att få en djupgående inverkan på livet för tiotals miljoner människor och familjer över hela landet, säger Jay Carney, Senior Vice President i Amazon Global Corporate Affairs.

Amazons anställda kommer hädanefter även att få ta del av företagets anställningsförmåner, såsom bland annat vård, tandvård, livförsäkringar, och 20 veckors föräldraledighet. Amazon ska ha 575 000 anställda över.

Annons