Amazon får patent på gravitationstyrd muspekare

Amazon har beviljats ytterligare ett patent. Den här gången på ett system som skapar ett gravitationsfält kring klickbara länkar på hemsidor. Enligt e-handlaren ska det underlätta surfandet på webben men patentet har även rört upp en del känslor.

Amazon har tidigare lyckats få patent på tunga funktioner inom e-handeln. Bland annat ”1-Click Checkout”, men även på en marknadsplats för att sälja vidare "använt" digitalt gods som musik, e-böcker och datorprogram.

Nu har e-handelsjätten beviljats ytterligare ett patent. Den här gången rör det sig om ett system som ska hjälpa till att dra muspekaren mot länkar eller knappar på webben, Gravity-Based Link Assist.

Annons

Det hela sker med hjälp av att det skapas en form av ”gravitationsfält” kring klickbara objekt, och tanken är att göra det enklare att navigera på webbsidor. Men det lär även underlätta för de som e-handlar, inte helt otänkbart att Amazon haft det i åtanke under processen.

Manipulerade felklick

Amazon ansökte om patentet i maj 2010 och det beviljades den 25 februari i år. Men patentet har rört upp en del känslor, bland annat för att liknande teknik använts inom spelindustrin i flera år.

Det finns också de som menar att tekniken kommer att leda till en massa "manipulerade" felklick, beroende på var programmeraren vill att man ska klicka. Inte minst i kommentarsfälten efter artiklar som berör ämnet haglar kommentarerna.

– Det skulle inte förvåna mig det minsta om Amazon snart söker patent på gravitationen också, skriver en upprörd läsare.

Källa: Wired, Storefront Backtalk

Annons