Amazon får svara på frågor över påstådd skatteflykt

I förra veckan uppmanade Tyskland och Storbritannien världens största ekonomier att bilda en gemensam front mot skatteflykten. Storbritannien går i bräschen och landets lagstiftare förhör nu chefer från Google, Amazon och Starbucks angående anklagelserna att de inte betalar tillräckligt med inhemsk skatt.

I efterdyningarna från G20 mötet förra veckan har chefer från Google, Amazon och Starbucks i veckan blivit inbjudna till att svara på frågor från The Public Accounts Committee (PAC), som ansvarar för att övervaka statsfinanserna i Storbritannien.

Anledningen är att man vill höra företagens syn på att man endast betalar en liten del i skatt trots att företagen radar upp miljarder dollar i försäljning i landet.

Annons

– Det är svårt för den vanliga människan att tro att allt går rättvist till. Och i dagens finansiella klimat är det något som gör människor otroligt arga, säger Margaret Hodge, riksdagsledamot för Labourpartiet och styrelseordförande i PAC.

Utnyttjar kryphål

Enligt en rapport från Reuters har Starbucks inte betalat någon bolags- eller inkomstskatt i Storbritannien under de senaste tre åren. Världens största kaffekedja har under 13 år registrerat en försäljning på 3,1 miljarder pund men bara betalat 8,6 miljoner pund i brittisk skatt.

Google hade under förra året en försäljning på 2,5 miljarder pund i Storbritannien. Men trots en vinstmarginal på 33 procent hade man bara 3,4 miljoner pund i skattekostnader. Företaget undviker brittisk skatt genom att kanalisera icke-amerikansk försäljning via en irländsk filial, vilket ger dem en skattesats på 3,2 procent på icke-amerikanska vinster.

Amazon går tillväga på ett liknande sätt via en Luxemburg-baserad filial. Det gör det möjligt att betala en skattesats på 11 procent på utländska vinster, mindre än hälften av den genomsnittliga bolagsskattesatsen på de marknader där de agerar.

Under förra året betalade Amazon mindre än 1 miljon pund i skatt, trots att de visade upp en försäljning mellan 3,3-4,5 miljarder pund i Storbritannien.

Krävs nya skatteregler

Hittills finns det inget som tyder på att något av företagen har brutit mot lagen, men det finns önskemål om att staten bör titta på möjligheten att genomföra strukturella förändringar av sin skattelagstiftning.

Varken Google eller Amazon har kommenterat fallet men Starbucks säger att de följer skattereglerna i varje land där företaget är verksamt och gör allt för att betala sin beskärda del av skatter.

– Vi är fast beslutna att vara öppna i denna frågan och ser fram emot att framträda inför utskottet, säger en taleskvinna för Starbucks.

Annons

Margaret Hodge och tidigare financial services minister Paul Myners tycker att regeringen bör överväga en ny inkomstbaserad skatt för att garantera att vinst från brittisk försäljning inte försvinner utanför landet.

Källa: Reuters

Annons