Annons

Amazon försöker ta betalt för frakten igen

Amazon försöker ta betalt för frakten igen

2014-08-07 10:47

I maj meddelade nätjätten Amazon att de utökat sitt same-day delivery program. Totalt skulle det då täcka ungefär 20 procent av USA:s befolkning. Nu tar man ytterligare steg för att ge fler tillgång till leverans samma dag, dock till en kostnad.

Amazon expanderar sina samma-dagsleveranser till sex nya städer i USA. Numera kan även invånare i Baltimore, Dallas, Indianapolis, New York City, Philadelphia och Washington DC beställa och få sina varor samma dag. Över en miljon produkter skall finnas tillgängliga i dessa områden för omedelbar leverans.

Amazon marknadsför den relativt nya tjänsten som "Get It Today" och beställer man innan 12:00 får man alltså leverans samma dag. Men smakar det så kostar det. För Amazons Prime-medlemmar är det ganska prisvärt, även om de vanligtvis har fri frakt, och man betalar då en fast avgift på 6 dollar för leverans samma dag. För icke-medlemmar kostar det dock 10 dollar för första varan och en dollar per ytterligare vara.

– Tänk hur mycket tid du kommer spara nu när du kan få solkräm, minneskort, tandkräm, filmer, skolböcker och HDMI-kablar direkt till ditt hem inom några timmar, sju dagar i veckan, i en order från Amazon. Ny bekväm prissättning låter Prime-medlemmar fylla på sin samma-dags-varukorg med allt de kan tänkas behöva för en låg fast kostnad, säger Greg Greeley, VP för Amazon Prime.

De som söker efter produkter hos Amazon.com skall nu kunna filtrera utifrån tillgänglighet för "Get It Today". E-handelsjätten har även infört filter för "Get It by Tomorrow", för produkter som kan levereras nästföljande dag.

Prime-medlemmar får betala frakt

Amazons utveckling av sina blixtsnabba leveranser tyder alltså även på en ökad flexbilitet och prissättning. Det ligger i kundernas händer att bestämma hur snabbt de vill ha hem sina produkter, och där i vad det skall kosta.

Vad vi förstår börjar Amazon även separera sitt utbud för olika sorters fraktalternativ. De har bland annat en ny tjänst vid namn Prime Pantry, för förbrukningsvaror. Vissa produkter går bara att beställa via deras Pantrytjänst, exempelvis blöjor och storpack av olika varor. Prime Pantry kräver, likt Get It Today, en fraktkostnad på 6 dollar av Prime-medlemmar. Men istället för leverans samma dag tar Prime Pantry 3-5 dagar.

Alla kunder uppskattar dock inte att börja betala för frakt igen, efter att ha blivit bortskämda med fri frakt under en lång tid via Prime.

Amazon har tidigare meddelat att de kan stå inför ökade fraktkostnader framöver. Företaget satsar även på att utöka sin egen logistik för att få större kontroll över leveranserna.

Det verkar nu som att man utöver att utveckla sina fraktalternativ även öppnar allt mer för att ta betalt för frakten på vissa varor eller snabbare leveransalternativ. Fri frakt har länge varit något som e-handlare brottas med och att Amazon nu ser mer dynamiskt på frakten glädjer nog en del.

 

Källa: Press

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Patrik Müller
2014-08-07 10:58

Amazon testar också att ge primekunderna $1 (voucher till deras videotjänst) om de väljer långsammaste (5-7 dagar) fraktalternativet.

bslask
2014-08-07 14:56

Blev sjukt irriterad på Amazon igår när jag försökte köpa lite snorklingsutrustning. Trots att jag var inloggad med mitt svenska inlogg som är kopplad mot min svenska adress så fick jag efter 40minuters letande inte köpa de produkter jag valt eftersom de inte skeppas till Sverige. Har dom inget filter för vilka länder de kan leverera till???

Joel
2014-08-07 15:08

bslask: Filtret ligger i kassan och beror på vilken typ av produkter du vill köpa, vilka hos dem som säljer dem samt vilken leveransadress du väljer.

Kan rekommendera shopusa.se annars om du vill ha en USA-adress så du kan handla till Sverige. Dom sköter tull och moms åt dig också.

bslask
2014-08-08 08:25

@Joel: Det vore klart bättre om filtret satt tidigare så man inte slösade bort en massa tid på att titta på produkter man ändå inte får köpa!

Stort tack för tipset om shopusa.com verkar helt klart lovande!

Annons
MediaMarkts nya säljkanal - kan nå miljoner

MediaMarkts nya säljkanal - kan nå miljoner

Ska sälja gamla produkter.

Annons
Annons
Tappade sin CFO till Lyko - nu gör Nelly ny topprekrytering

Tappade sin CFO till Lyko - nu gör Nelly ny topprekrytering

Ersättaren hittad.

Valutakrisen: "Nettoeffekten för handeln är tyvärr dålig"

Svensk Handels chefsekonom varnar för följderna av den svaga valutan.

E-handlarnas miljötänk påverkar försäljningen online

E-handlarnas miljötänk påverkar försäljningen online

Ny nordisk e-handelsrapport.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Han lämnar Nelly -  tar över ansvaret för Lykos ekonomi

Han lämnar Nelly - tar över ansvaret för Lykos ekonomi

Tar plats i koncernledningen.

Amazon-konkurrenten sålde för 124 miljarder dollar i Q1

Amazon-konkurrenten sålde för 124 miljarder dollar i Q1

E-handelsökade med 37 procent.

19-årigt modevarumärke försatt i konkurs

19-årigt modevarumärke försatt i konkurs

Kunde inte framgångsrikt avsluta rekonstruktionen.

Annons
Annons
Vad gör kunderna när matbutikerna tar ställning?

Helgspecial: Vad gör kunderna när matbutikerna tar ställning?

Bra eller dåligt att sluta med flyg och kött?

Annons
Jobb på Ehandel.se

Glitter International söker:

E-Commerce Coordinator

XXL Sport och Vildmark söker:

E-commerce Manager

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta