Amazon invaderar Ryssland med E-bokens hjälp

Ryssland har länge varit ett svart hål på Amazons världskarta men nu ser det ut som att man är på väg österut. Enligt källor ska nätjätten vara på väg att öppna upp en lokal sajt som först och främst kommer att sikta in sig på att sälja icke fysiska varor.

Amazon är på väg att skriva ett nytt kapitel i sin internationella expansion. E-handelsjätten ska enligt källor till ryska Forbes stå i startgroparna för att öppna ett kontor i landet. Amazon har inte själva bekräftat uppgifterna men enligt källorna ska man ha utsett Arkady Vitrouk, före detta generaldirektör för förlaget ABC-Atticus, till ”director of Kindle Content for Amazon” i Ryssland.

Man ska också vara i färd med att anställa ytterligare tre personer i landet, alla med anknytning till sin Kindle-läsare och dess innehåll. Utöver det ska Amazon även ha ansökt om olika patent i Ryssland, bland annat när det gäller lagring och leverans av varor, förvaring av elektroniska texter och mediefiler och publicering av böcker.

Annons

E-handelsmarknad utan infrastruktur

Ryssland har länge varit ett svart hål på Amazons världskarta, men nu ser det ut som att man vill ta en del av kakan. Och det är inte så konstigt, Ryssland är nämligen en av Europas största Internetmarknader.

Enligt en färsk undersökning från comScore har landet över 61 miljoner Internetanvändare. Det i kombination med Rysslands snabbt växande medelklass har lett till en boom inom e-handeln, och enligt Morgan Stanley kommer den ryska e-handelsmarknaden vara värd 36 miljarder dollar år 2015, upp från 12 miljarder dollar 2012.

Men att bedriva näthandel i ett land som Ryssland ska inte vara det lättaste. Infrastrukturen i landet är inget att hurra för och betalkorten har inte ännu riktigt hittat in i var mans hem. Något som lett till att lokala e-handlare själva tar hand om leveranserna och tar betalt för sina varor kontant vid dörren. Vissa av dem väntar till och med medan mottagaren provar kläderna i fall de inte skulle passa.

Satsar digitalt

Det ska dock inte Amazon vara intresserade av så först och främst handlar intåget i Ryssland om icke fysiska varor. Tanken är att Amazon till en början ska hålla verksamheten i landet helt digital, liknade det som nätjätten genomförde i Brasilien förra året, och här spelar så klart Amazons Kindle-läsare och e-böcker en stor del.

Besöker man webbadressen Amazon.ru blir man i dagsläget skickad vidare till företagets huvudsida för Europa med länkar till andra länders lokala sajter, som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien. Frågan är hur länge det kommer att vara så.

Källa: TechCrunch

Annons