Amazon kan bryta mot Indiens nya e-handelslagar

Indiens nya e-handelsregler ställer till det för utländska e-handlare, särskilt Amazon bryter mot en av restriktionerna när lagen väl träder i kraft.

I slutet av mars meddelade Indien att man ska lätta något på sina hårda e-handelsregler. Något som innebär att landet kommer att tillåta utländska direktinvesteringar i e-handelsföretag inom marknadsplatsformatet. Det fanns dock vissa restriktioner i de nya reglerna, till Amazons stora förtret.

Enligt de nya reglerna får en enskild återförsäljare inte stå för mer än 25 procent av försäljningen på marknadsplatsen. Ett stort problem för Amazon då deras toppsäljare Cloudtail står för mellan 40 till 50 procent av försäljningen i Indien, rapporterar New York Times.

Annons

Vill ha ett förtydligande av reglerna

Ett ännu större problem, och som inte bara drabbar Amazon, är att den nya lagen kom i stort sett utan förvarning och att få utländska och inhemska e-handelsföretag har hunnit ställa om till de nya reglerna. Det verkar också som att den nya lagen är öppen för tolkningar och det är inte heller klart vad som händer om någon bryter mot reglerna.

– De har inte gett någon tidsplan för genomförandet och det finns inga ordentliga instruktioner för företagen om hur de ska implementera de nya reglerna, säger Satish Meena, analytiker på Forrester Research i Indien.

Det är inte troligt att regeringen kommer att ge sig efter Amazon och andra e-handlare med en gång, men en handelsgrupp som representerar olika Internetföretag, överväger nu att skicka ett brev till regeringen där de ber om ett förtydligande av reglerna, eller att man väntar med genomförandet till september.

Annons