Amazon lägger 500 miljoner dollar på mobil video

E-handelsjättens dotterbolag, Amazon Web Services, köper upp Elemental Technologies. Enligt flera källor betalar Amazon 500 miljoner kontant för företaget som specialiserat sig på att hantera videoinnehåll.

Amazons datacenterverksamhet, Amazon Web Services, har tecknat ett avtal om att förvärva Elemental Technologies, ett mjukvaruföretag som tillhandahåller flerskärmsvideolösningar för videokodning, avkodning och omkodning.

Elemental grundades för nio år sedan och har bland annat ABC, BBC, HBO, Comcast, Ericsson, och ESPN som kunder. Tanken är att Amazon ska integrera Elementals teknologi i sin egen molninfrastruktur för att kunna erbjuda sina kunder större möjligheter när allt mer videoinnehåll strömmas med hjälp av mobila enheter.

Annons

– Elemental delar Amazons passion för innovation och att sätta kunden i första rummet. Tillsammans kommer vi att samarbeta med djupare tekniska integrationer och ny infrastruktur så att medie- och underhållningsföretag kan utveckla sina hybrid och molnmodeller så att de kan fortsätta att förnya sina tjänster för tittarna, säger Andy Jassy, Senior Vice President för Amazon Web Services.

Femte största förvärvet

Villkoren för affären har inte offentliggjorts men väntas bli klar under årets fjärde kvartal. Enligt olika källor ska Amazon betala runt 500 miljoner dollar för den mobila videotjänsten, något som gör förvärvet till e-handelsjättens femte största hittills.

De andra inkluderar Zappos, som förvärvades 2009 för 1,2 miljarder dollar, Twitch som förra året köptes för 970 miljoner dollar, Kiva Systems som förvärvades under 2012 för 775 miljoner dollar samt Quidsi som kostade Amazon 545 miljoner dollar 2010.

Annons