Amazon levererar snabbt för att slå konkurrenterna

Amazon har byggt distributionscentraler på löpande band de senaste åren. Något som gjort att man kommit närmare sina kunder och kunnat snabba upp sina leveranser. Idag kan man erbjuda leverans samma dag till 21 procent av konsumenterna i USA. En siffra som väntas öka till nästan var tredje kund år 2015.

Amazons lokala leveranstjänst, same-day delivery program, finns idag i 11 städer och storstadsområden i USA. Tillsammans ska de områden täcka omkring 21 procent av landets befolkning som därmed kan välja att få hem sina köp från Amazon samma dag.

En siffra som väntas öka till 31 procent år 2015 enligt Marc Wulfraat, VD och grundare av MWPVL, ett konsultföretag inom logistik.

Annons

– Konceptet med leverans samma dag har snabbt blivit krav snarare än en bra-att-ha-service på viktiga marknader som Los Angeles, San Francisco och New York, där människor är villiga att betala extra för denna tjänst, säger Marc Wulfraat.

Han konstaterar också att e-handelsjätten med största sannolikhet har som mål att erbjuda tjänsten i landets 40 största städer. Något som skulle ge ungefär hälften av de amerikanska konsumenterna tillgång till leverans samma dag.

Amazon som nyligen släppte sitt årliga brev till aktieägarna väljer att inte kommentera Wulfraats prognos, men i brevet skriver Bezos att man kommer att satsa allt mer på snabba leveranser. Bland annat verkar drönare vara en verklig satsning och Jeff meddelar även att leverans på söndagar, som Amazon började med i utvalda städer under slutet av 2013, kommer att rullas ut till en stor del av USA under 2014.

Ingen ska kunna konkurrera

Sedan 2010 har Amazon trappat upp farten rejält när det gäller att bygga nya distributionscentraler. Något man gjort för att kunna snabba upp leveranserna, men även på grund av den tvist som pågått i flera år angående e-handlare och försäljningsskatt i USA.

När man inte längre kommer undan försäljningsskatten så försöker Amazon, istället för med låga priser, nu också konkurrera med snabba leveranser.

– När allt fler stater kräver försäljningsskatt av Amazon och andra e-handlare kan de inte längre locka konsumenter med skattefria köp. Utan skattefördelarna måste Amazon höja ribban när det gäller service så högt att ingen kan konkurrera, säger Marc Wulfraat.

Amazon har idag mer än 40 distributionscentraler i USA, Men för att kunna erbjuda leverans samma dag i USA 40 största städer, måste Amazon bygga ytterligare ett tiotal centraler runt om i landet enligt Wulfraat.

Källa: Internet Retailer

Annons

Annons