Amazon och eBay kämpar för ett fritt Internet

Amazon, eBay, Google och Facebook har gått ihop i en egen Lobby-verksamhet vid namn The Internet Association. Tillsammans ska de enligt egen utsago verka för ett fritt och kreativt Internet.

Fyra av webbens största företag har nu gått samman och bildat en koalition. De fyra bolagen har tidigare förklarat sitt stöd för nät-neutraliteten och tanken är att de tillsammans ska ifrågasätta tvivelaktig lagstiftning rörande Internet.

Internet Association ledd av tidigare kongressmedlemmen Michael Beckerman förklarar syftet så här:

Annons

”Vi kommer att jobba med politiska lösningar som stärker och skyddar ett öppet, innovativt och fritt Internet”

Nätmomsen en aktuell fråga

Gruppen har ännu inte avslöjat några av de punkter som de tänker agera mot, men inte alltför långväga gissningar kan vara lagförslag likt SOPA som Google och Facebook är starka motståndare till.

Amazon och Ebay är inte heller helt förtjusta i nätmomsen. Även om de svängt något i frågan för egen del vill de att mindre företag ska slippa omfattas av frågan.

– Lagförslaget om nätmomsen har misslyckats med att skydda små företag som agerar på nätet och ger en klar obalans mellan små och stora aktörer. Det är inte vettigt att öka skattebördan på småföretag när vi vill att entreprenörer ska skapa jobbtillfällen och ekonomisk tillväxt, sade Tod Cohen, vice chefsjurist på eBay i ett tidigare uttalande i frågan.

Internet Association kommer att lanseras i full skala i september, och då kommer även alla sponsorer och medlemmar i verksamheten att listas. En egen hemsida är just nu under uppbyggnad.

Detta gäller främst USA men som vi vet i fallet SOPA kan lagar där påverka hela Internet. Lobby-verksamhet är vardagsmat på andra sidan Atlanten och det känns bra att vi nu kommer få lite kraft bakom e-handeln och nätföretagens intressen.

Källor: The Verge, The Washington Post

Annons

Annons