Amazon öppnar e-handel i Australien

E-handelsjätten avancerar nu globalt.

Nyligen avslöjades det att Amazon, efter flera års försök, lyckats få tag på domänen Amazon.se. De äger nu alla “sina” nordiska domäner och står därmed redo att kunna öppna upp sin e-handel här i norr.

Norden ligger säkerligen i pipelinen men det finns mer attraktiva marknader att ta sig an först. I dag meddelade nätjätten att det är dags att utmana detaljhandeln i Australien. Reuters rapporterar nu på morgonen att Amazon kommer att öppna butik i världens 12:e största ekonomi.

Annons

- Vi är glada att kunna bidra med tusentals nya jobb i Australien, miljontals dollar i ytterligare investeringar och att hjälpa små australiensiska företag att sälja via Amazon Marketplace, säger Amazon i ett uttalande.

Amazon har sedan 2012 erbjudit sina molntjänster i landet och även sin e-bokhandel (Kindle) sedan 2013. E-handelsjätten brukar börja med att erbjuda sitt ekosystem av e-böcker för att sedan slå upp en fullfjädrad e-handel.

Inhemska butiker kan få problem

Enligt Reuters kan Australiens inhemska detaljhandlare nu få problem då landet inte sägs vara i framkanten av e-handelsutvecklingen. Flera stora detaljhandlare i landet ska efter nyheten fått se sina aktier sjunka.

Enligt analytiker som Reuters talat med så ska Australiens e-handel stå för ungefär 7 procent av detaljhandeln i landet. Ryktet att nätjätten varit på väg att öppna sin e-handel har spätts på den senaste tiden då Amazon lagt ut hundratals jobbannonser och registrerat flera varumärken i landet. Nu ska det dock vara svart på vitt och på Amazons australiensiska sida annonserar de nu ut att deras Marketplace öppnar “inom kort”.

Företaget letar nu aktivt efter en stor distributionscentral i Australien och den ska enligt flera medier helst ligga i Melbourne eller Sydney.

- Vi är optimistiska att genom att fokusera på de saker som vi tror att kunderna värderar mest - låga priser, stort utbud och snabb leverans - så kommer vi att över tid lära känna de australiensiska kunderna, säger företaget i ett uttalande.

Annons