Amazon på väg att öppna Prime för fristående säljare

Det lutar allt mer åt att Amazon blir en basar än ett kontrollerat varuhus på nätet.

Amazons Prime-medlemmar erbjuds gratis tvådagarsfrakt. De produkter som ingår i detta erbjudande har dock hittills varit tvungna att finnas på ett av Amazons lager. Det vill säga vara en del av Fulfillment by Amazon, nätjättens logistiklösning för säljare.

Nu ryktas detta vara på väg att ändras och anledningen kan vara att Amazon börjar få ont om plats i sina lagerlokaler, även om de bygger nya på löpande band. Eller att de funderar på att släppa på kontrollen och bli ännu mer av en marknadsplats med fristående säljare.

Annons

Den största anledningen kan dock vara att man vill bredda utbudet som erbjuds med denna gratis tvådagarsfrakt, som ska vara mycket populär bland Prime-medlemmar. En skara shoppare som enligt vissa beräkningar nu kan räknas till närmare 30 miljoner.

Utvalda säljare får ta del av Prime

Nätjätten har nämligen sträckt ut en hand till utvalda säljare på marknadsplatsen om att få vara med i listningen för gratis tvådagarsfrakt, utan att vara en del av Fulfillment by Amazon.

Risken är förstås att kunderna inte får varorna i tid, då Amazon inte kan säkra leveranserna. Men utbudet med gratis frakt bör kunna breddas rejält för Prime-medlemmarna som ska vara mer köpglada än vanliga kunder. De lär även kunna få in lite lyxigare varor ifrån företag som vägrar använda Amazons logistiklösning.

Denna utveckling sker samtidigt som Amazons tredjepartssäljare blir allt viktigare för företaget. Första kvartalet detta år ska tredjepartssäljarna stått för 44 procent av försäljningen, jämfört med 40 procent föregående år.

Annons