Rykte: Amazon planerar köpa storbank

Skulle ge e-handelsjätten flera fördelar.

Enligt sajten Banking Tech överväger Amazon att lägga vantarna på banken Capital One. Banken ska vara en av de tio största i USA med över 800 bankkontor.

Andra nyhetssajter som American Banker har hakat på ryktet men menar på att det som mest är spekulationer och att amerikanska lagar kring detaljhandel och banker förhindrar ett sådant potentiellt köp. Med detta sagt så avskriver de dock inte möjligheten helt. Det ska finnas kryphål i reglerna som eventuellt skulle kunna tillåta att Amazon köper en bank. American Banker drar även in Donald Trump i smeten och konstaterar att “vad som helst kan hända” numera.

Annons

Vad skulle Amazon göra med en bank? Enligt Banking Tech som pratat med experter på området så tittar myndigheter i USA på att öka tillsynen av bolag som sitter på konsumenternas pengar men inte är banker, vilket Amazon gör. I fall att lagar och regler skulle stramas upp på detta område så spekuleras det i att Amazon helt enkelt skulle kunna köpa en bank för att få alla fördelar i den verksamheten, i stället för att endast få sämre regulatoriskt spelrum i sin befintliga verksamhet.

American Banker konstaterar att det är högst osannolikt att Amazon skulle köpa Capital One men samtidigt håller man med om att det inleder en mycket intressant diskussion.

Flera kopplingar till Amazon

Banking Tech stärker sin position med det faktum att Capital One ska vara en av de största användarna av Amazons molntjänster inom finanssektorn. Capital One skulle även ge Amazon en “jättestor” portfölj av kreditkort, ett område som vi vet att e-handelsjätten försöker ge sig in på. Ganska orelaterat finner vi även att Capital One har skapat funktioner för Amazons smarta högtalare. Funktioner som möjliggör för Capitals kunder att via Amazons assistent kolla sitt saldo och andra bankfunktioner.

I diskussionen kring nyheten om ett eventuellt förvärv är det även en del som ifrågasätter om köpet ens skulle gå att genomföra. Värdet på Capital One ska nämligen ligga på flera hundra miljarder dollar. Detta är dock förstås inte bara deras pengar utan även kundernas. Marknadsvärdet på Capital One är 44 miljarder dollar, i skrivande stund, mot Amazons på 404 miljarder. Att Amazon skulle kunna köpa Capital One är alltså inte omöjligt, bortsett ifrån eventuella regler som står i vägen.

Att Amazon överväger att köpa Capital One är förmodligen bara ett löst rykte. Men att Amazon tittar på annorlunda vägar att gå skulle inte vara en nyhet, och om de vill köpa en bank så lär Capital One ligga nära till hands då bolaget redan har flera kopplingar till e-handelsjätten. Och det är som American Banker säger “kul att fundera över”.

Capital One har efter ryktet stigit två procent på börsen.

Annons