Amazon rensar bort kinesiska säljare från marknadsplatsen

Nya hårdare regler gör att Amazon UK börjat plocka bort ett stort antal kinesiska säljare som inte har ett brittiskt momsregistreringsnummer.

I slutet på förra året inledde skattemyndigheterna i Storbritannien en granskning av de amerikanska e-handelsgiganterna Ebay och Amazon. Det efter att The Guardian upptäckt att marknadsplatserna tillhandahöll utrymme för mindre företag som sålde varor utan att inkludera moms.

Främst rör det sig om säljare i Kina och USA som gjort sig skyldiga till momsfusket, något som gör det svårare för engelska myndigheter att se till att allt sköts korrekt, och totalt kan det röra sig om 1,5 miljarder pund i förlorade skatteintäkter varje år.

Annons

I mars fick därför skattemyndigheterna större befogenheter att granska utländska säljare som är verksamma i Storbritannien via till exempel Amazon och Ebay. Och om säljarna, trots uppmaningar inte betalt in momsen inom 30 dagar, så ska även marknadsplatserna kunna hållas ansvariga om de inte kontrollerat sina säljare tillräckligt noga.

E-handlare vill ha hårdare regler

Ett tilltag som inte helt uppskattades av Amazon och Ebay, och även om man sade sig vara villiga att förklara för sina handlare vad de har för ansvar när det gäller att betala skatt, ansåg man att säljare på marknadsplatserna är självständiga företag med ett eget ansvar att möta de skattekrav som finns. Men nu tycks man ha svängt något i frågan.

Enligt The Guardian har Amazon UK nämligen börjat plocka bort ett stort antal kinesiska säljare som inte har ett brittiskt momsregistreringsnummer. Det efter att ha gjort en översyn av sina säljare i Storbritannien och sedan kontaktat främst kinesiska säljare som fått en månad på sig att registrera korrekta uppgifter.

Att Amazon ändrat inställning tros delvis bero på att man vill slippa den dåliga press som företaget fick i vintras i samband med The Guardians granskning. Samtidigt vill flera e-handlare i Storbritannien nu ha ännu hårdare regler och kräver att marknadsplatser som används av utländska säljare ska hållas direkt ansvariga för de förlorade skatteintäkterna.

Annons