Amazon ryktas hamna i ny bitter bokförlagstvist

Amazon ser ut att vara på väg in i en ny utdragen kamp med en bokförlagsjätte. Den här gången är det världens största utgivare Penguin Random House som överväger att sluta sälja sina böcker på Amazon.

Amazon må ha lyckats få till fleråriga avtal med bokförlagen Simon & Schuster och HarperCollins utan några större problem. Nu ser det dock ut som att man kan vara på väg mot en lite mer utdragen förhandling med världens största utgivare, Penguin Random House.

Amazon hade under förra året en bitter dispyt med Hachette, ett av USA:s största bokförlag, och nu ser det alltså ut att bli ett liknande scenario. Anledningen är att de båda inte kan komma överens om ett nytt avtal gällande försäljningen av förlagets böcker på Amazon.

Annons
Annons

Bra förhandlingsläge

Penguin Random House är en sammanslagning av utgivarna Penguin och Random House och ger ut runt 15 000 nya böcker per år och deras titlar är en stöttepelare i Amazons bästsäljarlistor. Penguin, som är den sista av de fem största utgivarna att skriva ett nytt kontrakt med Amazon, har alltså en väldigt stark förhandlingsposition.

Amazons talesman, Tarek El-Hawary, vill inte gå in på några detaljer i förhandlingarna men säger att man skulle acceptera ett liknande avtal med Penguin Random House som man gjort med de fyra andra stora förlagen.

– Med så många böcker i sin repertoar har man en enorm förhandlingsstyrka. Det finns inte många digitala bokhandlare som kan vara ekonomiskt lönsamma om alla böcker publicerade av Penguin Random House plötsligt försvann, säger Michael Kozlowski, redaktör för Goodereader.com.

 

Källa: The Guardian

 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!