Amazon satsar på leverans samma dag

Att kunna erbjuda sina kunder leverans samma dag har alltid varit något av e-handels heliga graal. Många har försökt, och många har misslyckats. Nu investerar Amazon miljarder i att göra verklighet av planerna.

Amazon och andra e-handlare har länge haft en fördel när det gäller skatter i USA och har kämpat hårt med att förhindra en ny lag som skulle ändra på detta. I slutet av förra året så skrev vi om att Amazon gjorde en kovändning i fallet och nu stödjer förslaget om taxering av e-handeln.

Varför skulle då Amazon ge upp denna dyrbara skatteförmån? Det verkar som om Amazon har gett med sig ganska enkelt eftersom de planerar en stor förändring i sin verksamhet.

Annons

Tidigare har Amazons strategi varit att placera sina distributions-centraler i stater som ligger avsides, med låga kostnader och sedan skicka sina varor därifrån. Nu verkar det alltså bli ändring på det. När de går med på att ta ut försäljningsskatt så kan de placera sina centraler i de största storstadsregionerna i landet.

Amazon verkar helt enkelt vara ute efter att erbjuda snabbare leveranser, till och med samma dag. Tanken är att kunden ska kunna få sin produkt levererad några timmar efter att de klickat på köpknappen.


(Amazon pressar redan idag leveranstiderna)

Att kunna erbjuda leverans samma dag har alltid varit något av e-handels heliga graal och Amazon verkar nu investera miljarder i att göra det möjligt. Skulle de lyckas kommer det garanterat skaka om detaljhandeln. Förutom att investera mängder med pengar så planerar man att bygga nya lager över hela landet nära storstadsregioner. Man har också investerat i olika system för att göra dem så effektiva som möjligt.

Fysiska butiker i USA har länge hävdat att när Amazon blir tvungna att göra rätt för sig när det gäller skatter så skulle de inte vara lika intressanta för konsumenterna. Skulle priserna vara på samma nivå så väljer konsumenten att handla i fysiska butiker och få varan med sig hem direkt. Ett argument som inte håller längre. Skulle Amazon lyckas med sina planer att leverera sina varor till kunden samma dag så kommer de att ändra på spelreglerna igen.

 

Källa: slate

Annons
Annons