Amazon siktar på leverans samma dag i Storbritannien

Amazon verkar ha planer på att erbjuda snabbare leveranser även utanför USA. E-handelsjätten hyr just nu ett antal mindre distributionscentraler i Storbritannien. Tanken är att de ska fungera som ett nav för leveranser i sitt närområde.

Leverans samma dag kan bli verklighet för Amazons kunder även i Storbritannien. E-handelsjätten hyr nämligen ett antal distributionscentraler som är omkring 50 000 kvadratmeter stora i bland annat Birmingham, Oxford, Milton Keynes, och på olika ställen i London.

Amazon säger att man hittills har anställt cirka 170 medarbetare och ytterligare 75 kommer att anställas nästa år när man öppnar fyra nya centraler i North West, South West, Midlands och Yorkshire.

Annons

Amazon kommer sedan att använda sig av olika distributörer för att få beställningarna från centralerna direkt till kunden.

– Dessa stationer ger större kapacitet och flexibilitet till vårt leveransnätverk och kommer att ta hand om alla de leveransalternativ som Amazon erbjuder. Som till exempel free super saver delivery, express och kvällsleveranser samt Amazon Prime, säger en talesman för Amazon.

Kommer närmare kunderna

Amazon är Storbritanniens mest välbesökta e-handelssajt och har haft stor del i näthandelns utveckling i landet. Och det är nu många handlare som med stort intresse följer Amazon och dess distributionsnät som håller på att breda ut sig.

Andrew Starkey, e-logistikchef på IMRG, säger att distributionscentralerna flyttar varorna närmare konsumenterna och kortar ner leveranstiderna. Det gör också att det kommer att bli möjligt att leverera samma dag som beställningen kommer in. Något som hittills bara varit möjligt för flerkanaliga återförsäljare som levererat från sina butiker.

– Det kommer göra det möjligt att ta emot orders senare på dagen och leveranstiderna kommer att bli kortare och mer specifika. Det skulle troligtvis ha påverkan på den fysiska handeln. Istället för att gå till butiken för att få det man vill ha i dag, kan man få det levererat och spara in resan, säger Andrew Starkey.

I förra veckan meddelade Ebay att man skulle expandera sin tjänst, Ebay Now, till London under 2014. En tjänst som gör det möjligt för kunden att få sina nätköp levererade samma dag. Det verkar som att Amazon inte snällt tänker stå bredvid och se på när det väl är dags.

Källa: Internet Retailing

Annons
Annons