Amazon slog börsrekord efter E-handelsrapport

Amazon lyfter på börsen efter en rapport från Morgan Stanley. Enligt rapporten kommer Amazon att ha en än mer betydande del av den globala e-handelsmarknaden 2016. Deras Kindle-läsare och ett väl utbyggt nätverk av distributionscentraler är några av orsakerna.

I går slog Amazons börsvärde för en kort stund nytt rekord när aktien steg 3,6 procent till 269,30 dollar. Det är det högsta priset sedan företaget börsintroducerades 1997.

Aktien sjönk dock en aning innan stängningen till 268,51 dollar, men bolaget har nu ett marknadsvärde strax under 121 miljarder dollar. Det är ungefär hälften av Google eller två gånger Facebooks värde.

Annons

Bakgrunden till aktiens stigande kurs är en rapport från Morgan Stanley om den växande globala e-handeln där Amazon väntas ta en stor del av kakan.

23,5 procent av marknaden

Morgan Stanleys analytiker Scott Devitt förutspår att e-handeln nästan kommer att fördubblas, från 512 miljarder dollar 2012, till 1 biljon dollar 2016. Enligt samma rapport väntas Amazon ta 23,5 procent av marknaden, med en försäljning på 166 miljarder dollar.

Baserat på de siffrorna uppskattar Morgan Stanley att Amazons aktie kan komma att vara värd 325 dollar år 2016.

Scott Devitt skriver också i rapporten att Amazon är väl positionerat inför framtiden. Man har förberett sig för att kunna öka volymen på antal produkter som säljs via sajten, och de har också möjlighet att hålla stora lager.

En viktig del är också att Amazon under de senaste åren investerat stora pengar i distributionscentraler över hela världen, samt deras egen Kindle-läsare som är företagets storsäljare och gör att dem till en av de absolut största aktörerna inom e-böcker.

Källa: The Verge

Annons