Amazon sparkar bolaget med nazist-anknytningar

Skandalen i Tyskland gällande e-handelsjätten Amazons behandling av sina lagerarbetare fortsätter. Amazon meddelar nu att de kapar alla band med vaktbolaget HESS Security.

HESS Security skall ha varit bolaget som trakasserade utländska arbetare som jobbat på Amazons tyska distributionscentraler. Vakterna övervakade de motell och vandrarhem där de utländska arbetarna bodde.

Vaktbolaget som anklagats för att ha tydliga nazist-anknytningar, inte minst i sitt namn som anknyter till en av Hitlers närmaste män, tog tidigt avstånd ifrån dessa anklagelser. Det har dock under dagarna framkommit mer bevis för nazist-kopplingarna. Företagets vd sägs t.ex. vara fälld för diverse brott relaterade till nynazism.

Annons

Enligt lagerarbetarna skall HESS utgett sig för att vara poliser. Vakterna ska systematiskt genomsökt de utländska arbetarnas bostäder, väskor och kroppsvisiterat dem för att kontrollera så de inte stulit något. Levnadsförhållandena för de utländska arbetarna sägs ha varit slavlika.

Sparkas med omedelbar verkan

Efter påtryckningar ifrån den Tyska regeringen skall Amazon ha startat en utredning.

- Amazon har en nolltolerans för diskriminering och trakasserier och förväntar sig detsamma av andra företag vi samarbetar med, sade taleskvinnan Ulrike Stoecker.

Amazon tog även avstånd ifrån HESS och förklarade att de inte anlitat dem direkt. Nu meddelar dock e-handelsjätten att de bryter alla band med vaktbolaget. HESS Security skall inte längre användas av Amazon med omedelbar verkan rapporterade företaget igår.

Problemen är dock inte över för Amazon som har den tyska regeringen på halsen samt ett rejält skadat rykte i landet. Ett land där de enligt senaste rapporter har en femtedel av den totala e-handeln. De har alltså mycket att förlora.

 

Annons

Källa: CNN, Daily Mail, IBTimes

Relaterade nyheter:
Amazonanställda i Tyskland vaktas av nazister

Annons