Annons

Amazon tar till nya knep i kampen mot bokförlag

Amazon tar till nya knep i kampen mot bokförlag

2014-07-09 11:04

Amazon testar ett nytt grepp för att lösa tvisten med bokförlaget Hachette, och det är ännu ett kontroversiellt drag. E-handelsjätten erbjuder nu Hachette´s författare 100 procent av försäljningspriset av deras e-böcker tills dess att tvisten är över.

Amazons tvist med ett av USA:s största bokförlag rullar vidare. E-handelsjätten och bokförlaget Hachette har i ett par månader utkämpat ett mindre krig där Amazon kräver bättre avtalsvillkor, och tills de får det har de använt sig av en något kontroversiell förhandlingstaktik.

Amazon har stoppat beställningar av böcker från det franskägda förlaget, som bland annat publicerar J.K Rowling, James Patterson, och Michael Connelly. Man har även höjt priserna på deras böcker och e-handelsjättens kunder har inte heller längre möjligheten att förbeställa nya titlar.

Ett tämligen hårt slag för Hachette med tanke på att Amazon är den enskilt största bokhandlaren i USA och säljer 41 procent av alla nya böcker. Men även författarna har så klart hamnat i kläm. Nu sträcker Amazon dock ut en hand till dem, och i ett brev erbjuder man författarna 100 procent av försäljningspriset av deras e-böcker tills dess att tvisten är över.
– Upphovsmännen hamnar i kläm medan förhandlingarna drar ut på tiden, och vi tänker särskilt på debuterande och mindre författare. Men Hachette´s ovilja att diskutera tills vi agerade satte oss i den här sitsen, och om inte Hachette dramatiskt ändrar sin förhandlingstakt, kommer detta att ta väldigt lång tid, skriver Amazon i brevet.
Alla inte lika nöjda

Det hela ses som ett drag för att vinna över författarna på Amazons sida, många av dem har nämligen stöttat Hachette i den pågående tvisten. Alla är dock inte imponerade över tilltaget, som till exempel The Authors Guild, en amerikansk intresseorganisation av och för publicerade författare.
– Om Amazon vill ha en konstruktiv diskussion, är vi redo precis när som helst. Men detta känns som en kortsiktig lösning som uppmuntrar författare att ta parti mot sina förlag. Det gör inte att författarna kommer ur kläm, vi är fortfarande i mitten, kampen handlar om våra böcker, säger Roxana Robinson, organisationens ordförande.
Hachette ville först inte kommentera Amazons erbjudande till deras författare men gick senare ut med ett uttalande:
– Amazon har precis skickat oss ett förslag. Vi bjuder in Amazon att dra tillbaka de sanktioner som de ensidigt infört, och då kan vi fortsätta att förhandla i god tro och med hopp om ett snabbt avslut. Vi tror att det bästa utfallet för de författare som vi publicerar är ett avtal med Amazon som ger riktiga marknadsföringsfördelar och vars villkor tillåter Hachette att fortsätta investera i författare, marknadsföring och innovation. Vi ser fram emot att lösa denna tvist snart och till förmån för de författare som har betrott sina böcker till oss.

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Twilfit tar ny <nobr>e-handelschef</nobr> från Rapunzel of Sweden

Twilfit tar ny e-handelschef från Rapunzel of Sweden

"Kommer tillföra mycket med sin erfarenhet och kompetens".

Annons
Annons
Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Schibsted:

Schibsted: "Blocket fortsätter att växa"

Nya siffror från Schibsted.

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Klart för byggstart.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Tripplade i fjol.

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Konsolidering inom webbhosting.

Klarna-utmanaren i sitt

Klarna-utmanaren i sitt "största samarbete någonsin"

"En enorm aktör".

Annons
Annons
Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

"E-handelskompetensen blir en perfekt match".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta