Amazon testar konceptet crowdsourcad publicering

Amazon lanserar ett nytt sätt att få sina böcker publicerade. Efter att blivande författare skickat in sina texter är det sedan upp till läsare att bestämma vilka som ska släppas i e-bokform.

Amazon lanserade under gårdagen ett nytt koncept vid namn, Kindle Scout. Något som kan ses som en mix av crowdfundingsajten Kickstarter och TV-programmet Idol. Det hela går ut på att blivande författare skickar in sina alster till Amazon och sedan får läsare bedöma bidragen under 30 dagar, och rösta på dem som de tycker bäst om.

De författare som får flest nomineringar från läsare publiceras sedan i e-bokform. Författaren får också ett förskott på 1 500 dollar, 50 procent av royaltys på e-boken och marknadsföring på Amazon. Läsare som nominerat en bok som publiceras får i sin tur en gratis utgåva av e-boken.

Annons

Upptäcka nya talanger

Lanseringen sker i kölvattnet av den pågående tvisten mellan Amazon och bokförlaget Hachette. Men det lär knappast vara den avgörande anledningen till det nya konceptet. Att upptäcka nya talanger är en viktig roll för stora förlag, men med Amazons dominans inom e-böcker har förlagen tappat en del av sitt inflytande.

Många nämner också den egenpublicerade boken Fifty Shades of Grey, skriven av E L James, som ett lyckat exempel. En erotisk roman som poppade upp från ingenstans och blev en av de största litterära fenomenen de senaste åren.

Det finns däremot de som hävdar att egenpublicerade böcker gör att bra författare får svårare att nå genom i bruset på bokmarknaden. Om Amazons läsare är villiga att läsa ett stort antal böcker, varav en del som troligtvis inte kommer att vara några kioskvältare, för en mager lön återstår att se.



Källa: Mashable

Annons