Amazon vill låta kunderna betala med en selfie

Snart får du se till att kamma dig innan du handlar på nätet, Amazon vill nämligen göra det möjligt att betala med hjälp av en selfie.

Amazon vill göra betalningar på nätet enklare och säkrare genom att låta kunderna betala med en selfie. Åtminstone om man ska tro en patentansökan som e-handelsjätten lämnat in, rapporterar ReCode.

Enligt patentet ska kunden identifieras med hjälp av ansiktsigenkänning när de tar en bild, antingen med hjälp av mobilen, surfplattan eller datorn. För att verifiera att användaren är "verklig", och inte en bedragare som håller upp ett foto, kommer programvaran även att be kunden att utföra vissa åtgärder eller gester, som till exempel blinka, vinka eller luta sitt huvud.

Annons

Säkrare och enklare än lösenord

Att Amazon vill göra det möjligt att betala med en selfie, eller ansiktsigenkänning, handlar främst om att man vill göra det säkrare att betala online. Enligt patentet är lösenord ofta svåra att komma ihåg och kan enkelt bli stulna av bedragare.

Att knäppa en bild och blinka med ögonen är enligt Amazon mycket enklare än att behöva skriva in ett förhållandevis säkert lösenord med versaler, siffror och symboler. Amazon är inte den första e-handlaren som går i de här planerna.

Redan förra året avslöjade Alibaba att man tagit fram en teknik som gör att användaren kan verifiera köpet med ansiktsigenkänning. Även MasterCard håller på att ta fram en ny lösning som gör det möjligt att betala på nätet med en ansiktsbild eller ett fingeravtryck.

Annons