Amazon vill skicka varorna innan de ens är beställda

Amazon känner sina kunder så väl att de vill skicka ut deras paket innan de ens beställt dem. E-handelsjätten har nämligen fått patent på vad man kallar, anticipatory shipping, en metod för att börja leverera beställningar innan kunden ens klickat på köpknappen.

Amazon sitter på en hyfsat stor hög med kunddata, något de verkar vilja använda till att skicka ut kundens nästa beställning innan de ens köpt något. I sin patentansökan skriver Amazon att metoden kommer att förkorta leveranstiderna och hjälpa e-handlaren i kampen mot de fysiska butikerna.

Baserat på vad kunden beställt, sökt på tidigare och en rad andra faktorer, samt vad som är populärt i området där de bor, planerar Amazon att packa och göra paketet redo att skickas innan det är beställt. Enligt patentet kan paketet sedan ligga och vänta hos speditören , eller till och med på lastbilen, i väntan på att ordern läggs.

Annons

Ge bort oönskade varor

Amazon jobbar hårt för att förkorta leveranstiderna och även om den här nya metoden mycket väl skulle kunna leda till en ökning av oönskade leveranser och returer, är det en smäll man är villiga att ta. Man säger sig även överväga att ge rabatt på de varor som kunden inte beställt, eller till och med ge bort dem som en gåva.

– Att leverera paketet till en viss kund som PR-gåva kan även användas för att bygga goodwill, skriver Amazon i sin patentansökan.

Det är fortfarande oklart om, och när, Amazon planerar att satsa på den här typen av leveranser. Man tror dock att den skulle fungera alldeles utmärkt för vissa typer av leveranser, som till exempel populära böcker eller andra saker som kunden vill ha samma dag som de släpps på marknaden.



Källor: WSJ, The Verge

Annons