Amazonanställda i Tyskland vaktas av nazister

Anställda behandlas som boskap, jobbar för svältlöner och vaktas av nazistvakter. En omtalad tysk dokumentär avslöjar villkoren för anställda på Amazon i Tyskland där vakterna bär svarta uniformer och trakasserar utländska arbetare.

E-handelsjätten Amazon som har sju distributionscentraler i Tyskland är rejält i blåsväder. Enligt en tysk tv-dokumentär ska Amazon ha anlitat vaktbolaget Hess Security, som ska ha starka anknytningar till nynazism.

Namnet anspelar på den tyska nazistpolitikern Rudolf Hess och i dokumentären avslöjas också att vakterna burit svarta uniformer av märket Thor Steinar, som även det är starkt förknippat med extremhögern i Tyskland.

Annons

Vakterna ska ha anlitats för att hålla koll på utländsk personal som ska ha tvingats leva under slavlika förhållanden. Vakterna ska systematiskt genomsökt de utländska arbetarnas bostäder, väskor och kroppsvisiterat dem för att kontrollera så de inte stulit något. Man ska också ha avlyssnat de anställda.

– Allt detta pågår mitt ibland oss, på en arbetsmarknad som vi inbillar oss fungerar rättvist. Och ingen vågar klaga, för även om villkoren är vidriga här är det i regel ännu värre i deras hemländer, säger Heine Reimer i reportaget.

Anmärkt på Amazons personalpolitik i flera år

Lönen arbetarna har fått är 74 kronor i timmen och någon anställningstrygghet ska inte ha funnits. När beställningarna hos Amazon minskat ska de anställda genast ha skickats hem till sina hemländer.

De ska ha inkvarterats i vinterstängda semesteranläggningar utan någon uppvärmning och serverats kalla måltider, som sedan dragits från lönen. De har fått åka buss till arbetsplatsen som inte passat med arbetstiderna, trots att den är inhyrd av ett bemanningsföretag. Något som gjort att vissa fått vänta flera timmar innan passet börjar. Andra har kommit för sent med avdragen lön som påföljd.

Fackliga organisationer i Tyskland ska under flera år anmärkt på Amazons personalpolitik och det här avslöjandet kommer kort efter att Financial Times granskat Amazons verksamhet i England. Även där har anställdas arbetsvillkor ifrågasatts, dock inte i den här omfattningen.

Amazon själva säger att de inte anlitar Hess och att man nu utreder anklagelserna. Hess Security i sin tur hävdar att man är ett företag med en politiskt och ideologiskt neutral hållning, och att man tar avstånd från alla former av politisk radikalism.

– Anklagelserna mot vårt företag och att vi har högerextrema åsikter stämmer inte. Beroende på hög eller lågsäsong så har mellan 30-70 procent av våra anställda invandrarbakgrund. I synnerhet har vi personer med turkiska, polska, tjeckiska eller ryska rötter. Vi anställer kristna, muslimer och buddhister. Påståendet om högerradikalism är oförenligt med det, skriver Hess i ett pressmeddelande.

Källor: Daily Mail, SvD
 
Relaterade nyheter:
Amazon tar en femtedel av den tyska E-handeln

Annons

Annons