Amazons Jeff Bezos ny ägare av Washington Post

Jeff Bezos köper Washington Post för 250 miljoner dollar. En affär som avslutar familjen Grahams 80 års ägande av den anrika tidningen. Amazon har ingen del i köpet utan Bezos kommer att stå som ensam ägare.

I våras investerade Amazons grundare Jeff Bezos i nyhetssajten Business Insider genom sitt privata investmentbolag, Bezos Expeditions. Nu är det dags för nästa kliv in i medievärlden när han köper upp den anrika tidningen Washington Post som spelade en stor roll under Watergateskandalen på 70-talet. Något som till slut fick president Nixon på fall.

Amazon har ingen del i köpet och för 250 miljoner dollar blir Bezos ensam ägare till Washington Post men även tidningar som Express Newspaper, The Gazette Newspapers, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino omfattas av försäljningen. Bezos säger dock att han inte kommer att leda tidningen på daglig basis.

Annons

– Jag har ett annat jobb som jag älskar och tidningen har redan en utmärkt ledningsgrupp som vet mycket mer om nyhetsvärldens affärer än vad jag gör. Jag är oerhört tacksam för att de kommer att stanna kvar, säger Jeff Bezos.

I ekonomiska trångmål

Washington Post har precis som övriga tidningsvärlden drabbats av den tuffa konkurrens som drabbat papperstidningarna sen nätets framfart. Och familjen Graham som ägt tidningen i fyra generationer uppger också ekonomiska trångmål som skäl till försäljningen.

Man verkar dock vara nöjd med den nya ägaren och tror att han återigen kan få båten på rätt köl.

– Vår familj har alltid varit stolta över tidningen vi publicerar och de människor som skriver och producerar den. Vi har beslutat att sälja först efter år av utmaningar inom branschen som gjort att vi funderat över om det kan finnas en annan ägare som skulle vara bättre för tidningen. Jeff Bezos har visat sig vara ett teknologiskt och affärsmässigt geni och kommer med sin långsiktighet och värdighet bli en unik och bra ägare, säger Donald E. Graham, ordförande och vd för The Washington Post.

Källa: Reuters

Annons