Amazons ägare vill få bort Jeff Bezos som styrelseordförande

Vill ha oberoende ledare.

Det är inte ovanligt att samma person är både vd och styrelseordförande i ett bolag, och så har det även sett ut hos e-handelsjätten Amazon, där Jeff Bezos har haft båda rollerna.

Men nu kan en förändring vara på gång. Enligt nyhetssajten Tamebay har nämligen en grupp personer som äger aktier i Amazon gått samman och fört fram att de vill att Jeff Bezos lämnar sin post i företagets styrelse. Anledningen till utspelet uppges vara att de tycker att Bezos hamnar i en intressekonflikt när han sitter på två stolar, samt är den största delägaren av företaget. Enligt Tamebay är det dock inte ovanligt i USA att en och samma person är både vd och styrelseordförande i samma bolag.

Annons

"Finns en tydlig intressekonflikt"

De aktuella aktieägarna, som representeras av den amerikanska konsumentgruppen SumofUs, vill att Amazon väljer en "oberoende" styrelseordförande. Det är oklart hur många personer som ligger bakom kravet, eller hur stor del av Amazon de äger tillsammans. 

- Det finns en tydlig intressekonflikt när ett företags styrelse, som är satt att ha uppsikt över vd:n och att representera företagets ägare, leds av samma vd. En oberoende styrelseordförande är ett nödvändigt första steg för att få ut Amazons styrelse på stigen till en effektiv representation av alla aktieägarnas intresse, skriver en talesperson för gruppen.

Mindre kritik med oberoende ledare?

Enligt SumofUs har Amazon under de senaste åren alltför ofta fått kritik för till exempel utnyttjande av arbetskraft och en ovilja att betala skatt, och gruppen menar att sådana saker skulle undvikas i större utsträckning om företaget fick en oberoende ledning.

Tidigare i år ska SumofUs också ha krävt att Amazon slutar streama innehåll från vapenorganisationen National Rifle Associations NRA TV, rapporterar Tamebay. SumofUs krav på Amazons ledning tas upp på ett årsmöte senare den här månaden.

Annons