Amazons andra obemannade butik blev mindre – inte större

Tekniken skalar inte uppåt?

Amazon öppnade igår sin andra obemannade butik. Efter att e-handelsjätten öppnat sin första obemannade butik i hemstaden Seattle, så har ryktena gått varma om hur många av dessa butiker de ska öppna och var någonstans de ska hamna. Traditionella dagligvaruhandlare håller förstås ett öga på om detta är något som konsumenterna tar till sig.

LÄS ÄVEN: E-handlaren öppnar sin andra obemannade butik

Annons

Vi ska vara ärliga och erkänna att hetsen kring Amazons nya butiker har varit så hög att det mesta som rapporterats inte riktigt har slagit in. Flera städer har pekats ut som potentiella platser för nästa Amazon Go, som butikskonceptet heter, men den staden som faktiskt fått den andra iterationen är återigen Seattle.

Amazons hemstad har alltså nu två Amazon Go-butiker som övervakas av datorer och där kunderna helt enkelt kan plocka sina varor och gå ut ur butiken, utan att besöka en kassa.

Tidigare ryktades det om att den nya butiken skulle bli större än den första, så blev det dock inte. Den nya butiken är istället 135 kvadratmeter, jämfört med originalet på runt 165 kvadrat. Butik nummer två är alltså mindre än originalet. Det som har tagits bort är bland annat ett kök och försäljningen av vin och sprit. Öppettiderna sägs även vara kortare och man kan endast handla där mellan sju på morgonen till sju på kvällen.

Chicago och San Francisco bekräftade

Spekulationerna kring den nya butiken har som sagt gått varma och orsaken till att många trodde att den skulle bli större var bland annat att lokalen som pekats ut var större, men också en teori om att Amazon skulle vilja sätta sin nya teknik "Just Walk Out Shopping" på prov. Detta verkar alltså inte bli fallet - utan snarare tvärtom. Amazon skalar ner konceptet ännu mer mot att likna en “butik på hörnan”, snarare än en stormarknad.

Flera andra städer står nu på tur att få en egen Amazon Go, där Chicago och San Francisco har bekräftats av Amazon som framtida destinationer för butikskonceptet. Tiden får utvisa om Amazon Go tar steget till att potentiellt konkurrera med större dagligvarubutiker. Det ska dock tilläggas att den andra butiken öppnar lite över ett halvår efter den första, så tekniken rullas ut relativt snabbt.

Annons