Amazons ansökan om toppdomän retar rivaler

Nya toppdomäner har varit en het potatis sedan förslaget gick i genom 2011. Just nu är Amazon i skottgluggen då ett antal aktörer kritiserar deras försök att registrera bland annat toppdomänen .book. Om deras röster blir hörda återstår att se, men redan i år kommer de första domänerna att gå live.

Vi har tidigare berättat om att organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN, som delar ut världens alla toppdomäner röstat genom ett förslag om att tillåta ”fria” toppdomäner.

Något som betyder att toppdomäner som till exempel .pepsi, .ikea eller .ehandel skulle bli en möjlighet. Många kritiska röster har höjts sedan detta blev känt, bland annat reklambranschen har varit emot förslaget av olika anledningar.

Annons

Många stora företag har dock varit positivt inställda och Amazon försöker nu registrera ett antal nya toppdomäner. Bland annat .book, .author och .read, något som föga förvånande inte uppskattas av alla.

1900 ansökningar under 2012

De två branschorganisationerna The Association of American Publishers och The Authors Guild, tillsammans med den rivaliserande bokhandeln Barnes & Noble, är starkt kritiska.

– Att placera generiska toppdomäner i händerna på privata aktörer är konkurrensbegränsande. Det låter redan dominerande och välkapitaliserade företag att expandera och befästa sin marknadsmakt ytterligare, skriver Authors Guild vd, Scott Turow i ett brev till ICANN.

Han skriver också att risken för missbruk är gränslös, något som även The Association of American Publishers håller med om. De menar att det i Amazons ansökan inte finns några planer på att sälja subdomäner, det bara handlar om att kunna kontrollera dess användning för egen vinning.

Amazon själva säger att ”stängda” domäner inte nödvändigtvis behöver betyda större inflytande över marknaden. För ICANN ska den här debatten vara överspelad och domäner som .book är bara toppen av isberget. Just nu behandlar man över 1900 enskilda ansökningar angående generiska toppdomäner som kom in under förra året. Enligt företagets vd, Fadi Chehade kommer de första toppdomänerna att gå live den 23 april i år.

Källa: The Verge

Annons