Amazons lageranställda i Tyskland går ut i strejk

Oroligheterna fortsätter för Amazon. Lageranställda på en av e-handelsjättens distributionscentraler i Tyskland har gått ut i strejk. Anledningen är att de vill ha högre löner.

För bara några veckor sedan lämnade lagerarbetare på en av Amazon distributionscentraler i Nevada, USA, in en stämningsansökan. Anledningen är att de tvingats stanna kvar efter arbetstid för stöldkontroller utan ersättning.

Nu har lageranställda i Tyskland också höjt rösterna angående lönerna hos e-handelsjätten. 500 anställda på Amazons distributionscentral i Leipzig ska i dagarna ha gått ut i strejk på grund av att de vill ha högre löner.

Annons
Annons

Enligt fackorganisationen, ver.di, har anställda på Amazons centraler en lön som är drygt en tredjedel lägre än hos anställda med jämförbara jobb på andra företag i Tyskland. Det eftersom man vill klassificera dem som en del av detaljhandels- eller postorderindustrin, i Tyskland.

Amazon däremot hävdar att deras anställda är en del av logistikbranschen, och att deras tyska lagerarbetare ligger i den övre änden av löneskalan jämfört med andra logistikföretag. Något som innebär en ingångslön på 9,55 euro i timmen, plus bonus samt försäkrings- och pensionsvederlag.

Vill inte förhandla med facket

Förutom lagret i Leipzig har Amazon ytterligare åtta centraler i Tyskland, och enligt en talesperson för Amazon, har strejken än så länge inte haft någon inverkan på kundernas beställningar.

Hur länge strejken väntas pågå är fortfarande oklart. E-handlaren verkar inte heller vara intresserad av att förhandla med det tyska facket.

– I alla våra distributionscentraler har vi arbetstagarrepresentation, antingen i form av företagsråd eller som personalkommittéer, och det är dem vi förhandlar med, säger talespersonen.

Det här är inte första gången Amazon hamnat i blåsväder i Tyskland. I början av 2013 uppdagades det hur anställda vid Amazons tyska distributionscentraler vaktats av nazistvakter.


 
Källa: Internet Retailer

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!