Amazons lagerarbetare förlänger strejken

Ett antal av Amazons tyska lagerarbetare förlänger strejken som inleddes i början av veckan. De anställda skulle ha varit tillbaka i arbete under gårdagen men på ett flertal lager fortsätter strejken tills på lördag. I Graben lägger man ner arbetet ända fram till julafton.

Det tyska fackförbundet Verdi uppmanade Amazons lageranställda att gå ut i strejk vid fem av e-handelsjättens nio distributionscentraler med start i måndags, och i tisdags lade man till ytterligare en central i ekvationen.

Tredagarsstrejken, som omfattar 2 600 arbetare, skulle ha avslutats i igår men ser nu ut att pågå längre än så, åtminstone på vissa håll.

Annons
Annons

Verdi säger i ett uttalande att arbetare vid fyra av dessa centraler har beslutat sig för att fortsätta sin strejk tills lördag och anställda vid lagret i Graben kommer att lägga ner arbetet ända fram till den 24 december.

En talesperson för Amazon säger att företaget inte märkt av några förseningar så här långt. E-handelsjätten har till och med förlängt tidsfristen med en dag så att kunderna kan beställa sina julklappar fram till lunchtid den 22 december och ändå få dem innan julafton.

De flesta jobbar som vanligt

Amazon påpekar också att det endast är en liten del av de anställda som deltar i strejken, 19 000 ska arbeta precis som vanligt. E-handlaren sysselsätter nästa 10 000 anställda, samt ytterligare minst 10 000 säsongsarbetare, vid sina nio distributionscentraler i Tyskland och landet är den näst största marknaden efter USA.

Verdi har sedan i maj 2013 organiserat återkommande strejker för att få Amazon till att höja lönerna för sina lageranställda i enlighet med de kollektivavtal som gäller för detaljhandels- och postorderindustrin i Tyskland.

Amazon har i sin tur vid upprepade tillfällen avvisat förbundets krav med argumentet att det gäller lagerpersonal samt logistikarbetare, och att de baserat på det, betalar löner som är högre än genomsnittet.Källa: ReCode

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!